IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания разследва бизнес империята на Санджив Гупта за измами

Британската служба за сериозни измами започва разследване, за да изясни връзките между компаниите

16:25 | 14.05.21 г.
<p>
	Санджив Гупта.<em> Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Санджив Гупта. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Бизнес империята на собственика на Liberty Steel Санджив Гупта, включително споразуменията за финансиране с фалиралата Greensill Capital U.K., се разследва от британската служба за сериозни измами, съобщава агенцията в петък, цитирана от АП.

Службата посочва, че разследва подозрения за измама, измамна търговия и пране на пари в рамките на Gupta Family Group Alliance, включително връзки с Greensill – финансовата компания в сферата на веригата на доставките, която фалира по-рано тази година. Тъй като това е активно разследване, агенцията допълва, че няма да предоставя никакви допълнителни коментари до приключването му.

Компаниите на Гупта бяха сред основните клиенти на Greensill преди краха на компанията през март. Това породи загриженост относно финансовото им здраве.

Liberty Steel, в която работят 5 хил. души, потърси спасителна помощ от правителството след фалита.

Моделът на Greensill работи, като се позиционира между бизнеса и доставчиците му. Компанията незабавно плаща фактури, които доставчиците дават на своите клиенти, срещу заплащане. Така се дава сигурност на доставчиците и се гарантира, че няма да чакат плащанията си с месеци.

Връзката между компаниите на Санджив Гупта и Greensill е в центъра на вниманието през последните няколко седмици. Бившият министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън, който е съветник на фалиралата компания, също е засегнат от последствията на фалита заради лобистките му контакти.

В четвъртък Камерън даде показания пред законодателите за дейността си за Greensill, за която той настоява, че е мотивирана от желанието му да помогне на британските работници и фирми „в икономическата криза, причинена от COVID“, а не от перспективата да спечели милиони от акциите си в Greensill.

Опозиционните партии призовават за по-строги правила за контакти между представители на бизнеса и държавни служители, като казват, че небрежно прилаганите британски правила за лобиране оставят вратата отворена за корупция.

Органът за финансово поведение - британският финансов регулаторен орган, вече обяви официално разследване на колапса на Greensill, след като му бяха отправени обвинения, че не е обърнал внимание на „потенциално престъпната природа“ на компанията.

FT по-рано писа, че компаниите на Гупта са предали подозрителни фактури на Greensill, които финансовата компания е платила. В отговор GFG Alliance казва, че фактурите са за продукти, които се очаква да се продават в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още