Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Венецуела предложи да плаща на доставчиците си в юани

Последните санкции, наложени от САЩ, отнеха достъпа на страната до американската финансова система

Венецуела предложи да плаща на доставчиците си в юани

Снимка: Николас Мадуро; Ройтерс

Правителството на Венецуела и нейната петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) са предложили да плащат на доставчици и контрагенти по сметки в Китай, използвайки юани, информира Ройтерс.

Каракас търси нови начини за извършване на международни плащания, тъй като последните санкции, наложени от Вашингтон и предназначени да принудят президента Николас Мадуро да подаде оставка, отнеха достъпа на страната до американската финансова система.

Официални лица от венецуелската администрация са отправили устни предложения за разплащане в китайската валута на поне четири компании, които предоставят услуги на публичния сектор, заявиха запознати източници.

Традиционно венецуелските юридически лица плащат на партньорите си от частния сектор в местната валута - боливар или в щатски долари. Но хиперинфлацията и американските санкции, които забраняват на американските компании да правят бизнес с публичния сектор на Венецуела, усложниха тези методи.

Първоначално след налагането на въпросните санкции правителството на Венецуела и PDVSA са извършвали разплащанията си в евро, получено от продажби на нефт и злато.

Още по темата

Плащането на доставчиците в юани ще позволи на Венецуела да се възползва от капитали, с които разполага в Китай, въпреки че процесът на откриване на сметки в китайските банки се оказва сложен.

PDVSA и Централната банка на Венецуела отдавна поддържат сметки в Китай, отчасти благодарение на финансова сделка, подписана преди повече от десетилетие, при която Китай отпусна около 50 милиарда долара на страната от ОПЕК в замяна на суровинни доставки.

Централната банка на Венецуела държи около 700 милиона долара, деноминирани в юани, в сметка в централната банка на Китай, които получи по-рано тази година като компенсация за доставка на петрол.

Предложението на Венецуела да плаща в юани е направено, след като някои китайски юридически лица предприеха различни действия в опит да се дистанцират от латиноамериканската страна.

Китайската национална петролна корпорация, един от най-големите чуждестранни инвеститори в петролния сектор на Венецуела, през август спря да приема доставки от пристанищата на Венецуела поради притеснения относно санкциите.

Анализаторите очакват китайският внос на венецуелската суровина да е спаднал до нула през миналия месец. Но Китай внася все повече и повече суровинни смеси от Малайзия, които включват венецуелски петрол.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
ООН отбелязва 75-ата си годишнина с поредна порция критики