IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела съживява петролната си индустрия с раници кеш и метален скрап

Възстановяването на производството доближава президента Николас Мадуро до целта му от 1 млн. барела на ден

08:12 | 21.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg</em></p>

Снимки: Bloomberg

Сред ръждясалите остатъци на някога могъщата петролна индустрия на Венецуела пъстър екип от невзрачни работници са постигнали подвиг, който малцина смятаха за възможен: производството на петрол в района се е увеличило над два пъти за една година, разказва Bloomberg.

Държавната петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) е добивала около 908 хил. барела на ден през последната седмица, твърдят запознати източници. При цена на петрола около 75 долара за барел това е финансов спасителен пояс за страната, ударена от американските санкции и затънала в 7-годишна рецесия.

За да достигне това ниво, PDVSA е прибегнала към отчаяни мерки. Според запознати източници тя е раздала договори на малко познати местни компании с обещанието за плащания в метален скрап или, в някои случаи, с раници, натъпкани с долари, тъй като санкциите ограничават достъпа на Венецуела до банките. За да намали броя на собствените си работници, компанията кара тези изпълнители да наемат служители на PDVSA по краткосрочни проекти. PDVSA не е отговорила на исканията за коментар за производството си и как плаща на изпълнителите.

ven ven

Възстановяването на производството доближава президента Николас Мадуро до целта му от 1 млн. барела на ден. За страна, която има най-големите резерви от суров петрол в света, това не е много. Но тласъкът на производството внася нов непредсказуем елемент на петролния пазар, разтърсен от сигналите за повторно засилване на Covid-19. В същото време венецуелският петролен министър Тарек ел-Айсами – един от главните лейтенанти на Мадуро, засилва натиска, за да гарантира, че производствената цел на президента ще се изпълни.

PDVSA изгради нови партньорства, които ѝ позволяват да увеличи добива“, казва Антеро Алварадо, управляващ партньор в консултантската компания Gas Energy Latin America. Останалата без кеш компания „плаща и на компании за услуги. Всичко това се случва на фона на високи цени на петрола, санкции и традиционните партньори, които не могат да си съберат дълговете от PDVSA”.

За неопитното око нещата в Пояса на Ориноко във Венецуела не са се променили много. Регионът все още е сянка на някога процъфтяващия център, който превърна латиноамериканската страна в глобален енергиен гигант. Превозните средства, които преди пренасяха тежко оборудване за сондаж до площадките, до голяма степен изчезнаха. Складовете, държани от чуждестранни компании, са празни и се разпадат. Големите самосвали се търкалят по изровените пътища, превозвайки тонове метален скрап – демонтирани тръбопроводи, които да бъдат продадени в чужбина.

Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Мииии... президент не е Николас Мадуро, а оня, как му беше името? Щото някой си не го признавал. Колко лесна била "дермократията", не признаваш изборите някъде и си туряш свой човек, който нито е избиран някъде от някого, нито става за нещо. Като оная домакиня, как се казваше, в Беларус. А сега отрано обявяват, че няма да признаят избирането на Жужо за президент през 2024 г. И край, Жужо става "никой". Поне в очите на слепите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още