IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела успя: Временен президент ще свика нови избори

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна за законен временния президент Хуан Гуайдо

21:01 | 23.01.19 г. 19
<p>
	Новият временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Снимка: Ройтерс

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и положи клетва, съобщиха осведомителните агенции, предава БТА.

"Официално се заклевам да изпълнявам правомощията на президент на Венецуела", заяви Гуайдо на митинг на опозицията във венецуелската столица, предаде ТАСС, позовавайки се на вестник "Насионал".

В Каракас хиляди хора излязоха днес на улиците, за да искат отстраняване на правителството на президента социалист Николас Мадуро, съобщи Ройтерс.

Гуайдо е начело на парламента, в който опозицията има мнозинство. Той заяви, че временно поема президентския пост и ще свика избори.

Няколко минути след като Гуайдо се обяви за временен президент, президентът на САЩ Доналд Тръмп го призна за законен, съобщава CNBC.

Хиляди демонстранти блокираха улиците в източната част на Каракас, скандирайки „Тръгвай се, Мадуро“ и „Гуайдо, президент“, докато размахваха националния флаг.

Полицията изстреля сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите в няколко области. 

Опозицията в лицето на Гуайдо, който води кампания за обявяване на Мадуро за узурпатор, обеща преход към ново правителство в страна, страдаща от свръхинфлационен икономически срив.

Гуайдо, в реч пред окуражаваща тълпа, положи клетва като временен президент.

"Кълна се, че ще поеме всички правомощия на председателството, за да осигуря края на узурпацията", каза той.

Временният президент обясни, че е готов да замени Мадуро с подкрепата на военните и ще обяви свободни избори.

На 10 януари САЩ обявиха, че няма да признаят легитимността на преизбрания венецуелски президент Николас Мадуро.

Съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън написа в социалната платформа Twitter преди около две седмици, че САЩ ще "продължат да засилват натиска върху този корумпиран режим, да поддържат демократичното Национално събрание и да призовават за свобода и демокрация във Венецуела".

Европейският съюз също осъди новия мандат на Мадуро след едни "недемократични избори" и заплаши със "съответни мерки" в случай на нови посегателства срещу човешките права и правовата държава във Венецуела.

"Президентските избори, произведени през май (миналата година) във Венецуела, не бяха нито свободни, нито справедливи, и резултатите не са легитимни", заяви в комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в началото на януари.

Тя призова венецуелския президент да признае независимостта на контролирания от опозицията парламент "като демократично избрана институция, да освободи всички политически затворници, да спазва правовата държава, човешките права и основните свободи и да отговори незабавно на спешните нужди на населението".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
Успели са курра ми, айде чал от там да не прайте повече цветни революции ..... :))Venezuela orders closing of embassy & consulates in US https://***.rt.com/news/449644-maduro-closing-us-embassy/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 3
hob6
преди 5 години
Това което казваш е пределно ясно,за целият свят.Лошото е,че това което е ясно за целият свят,се приема за нормално също от този цял свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 22 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 5 години
Е да, ама па ше имат тоалетна хартия на воля! И кока кола - нали знаеш, че храната е по-вкусна с кока кола, когато има... храна... :lol:Иначе индианчетата от селата пак, както преди Чавес, ше забравят какво е доктор и училище, щот кинтите от петрола ше отиват където требва, а не по разни социалистически измишльотини... Но пък за радост на некои тукашни прос рани др ишлювци, ше има тоалетна хартия за секи - американска, с аромат на люляк, гиби... а офисът на Тровено общество ше раздава безплатни дъвки... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 11
red6
преди 5 години
Така е, Венесуела я събориха САЩ, а не собственото и население, "избрания" от тях Чавес + Мадуро, калпавите политики, популизма, корупцията и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 4
LaCosta
преди 5 години
Не знаех, че "***" е забранена дума в тази свободна медия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 16
LaCosta
преди 5 години
Горната статия е само част от паралелната реалност, която създават и разпространяват западните зависими медии.Жалко за Венецуела. Американците най-накрая успяха отново да превземат чрез своята агентура страната и да ликвидират социалистическия проект на Чавес. То не бяха опити за преврат срещу Чавес, стрелби на изпратени снайперисти по демонстранти /първо тук, после и в Украйна/, отравяне на Чавес, икономическа блокада на страната чрез изкуствено създаване на дефицит на стоки от първа необходимост /помните ли 90те години в България?/, постоянни манипулации от частните тв канали в страната и т. н.Естествено всичко се случва по съвсем законен път - един човек "демократично" се самообявява за президент и с помощта на военните ще обясни на хората за кого трябва да гласуват на следващите "свободни" избори, които, разбира се, ще бъдат признати от САЩ и ЕС, щото на тях ще победи "правилният" човек и едва тогава ще започне реалната икономическа катастрофа за Венецуела.Многогодишният сблъсък между бедните слоеве на населението и богатия продажен елит работещ за себе си и американците срещу собствената си страна /някаква прилика с България?/ приключи и *** отново ще имат възможност да изсмукват благата на страната /подобно на Ирак и Либия/, а хората ще потънат в много по-голяма мизерия и ще си мечтаят да се появи втори Чавес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
И процентно ще стават все повече, защото за последните 2 години от страната се изселиха 3 милиона души. Със сигурност те не са привърженици на Мадуро. Трудно е да вкараш индианците в капитализма, но все някой ще трябва да го стори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Освен тоталната икономическа разруха, в страната все още има твърде много чaвиcти, тъй че преходът изобщо няма да е лек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Не можеш да твърдиш, че е успяла. Това може да стане едва, когато се пребори с дефицита на тоалетна хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 13
s3
преди 5 години
Браво, ето чеВенецуела най-после имат американсзнат президент. Сега е време народа да направи една кръгла маса и да решат как да поемат по пътя на прехода и реформите. Да се реформира държавата им, да направят и те прехода. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още