IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела въвежда 4-дневна работна седмица, за да спести електричество

Президентът Николас Мадуро обяви всеки петък от април и май за почивен заради продължителната суша, която пречи на водноелектрическите централи

09:25 | 07.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Венецуела въвежда 4-дневна работна седмица, за да спести електричество

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви всеки петък от месеците април и май за почивен ден в опит да спести електричество, тъй като продължителната суша води до критично намаляване на водните нива във водноелектрическите централи (ВЕЦ) на латиноамериканската страна, пише Bloomberg.

Държавата ще представи детайлен 60-дневен план за пестене на енергия в четвъртък, коментира Мадуро. Той добави, че заради мерките големите потребители, като моловете и хотелите, ще трябва да генерират електричество по собствен начин - чрез генератори, по девет часа на ден.

Тежката индустрия, оперираща в страната, ще бъде помолена да намали потреблението с 20%.

„Този план за 60 дни, или два месеца, ще позволи на страната да премине през най-трудния период с най-висок риск“, заяви Мадуро в телевизионно обръщение късно в сряда. „Призовавам домакинствата, младите, да следват този план с дисциплина, със съвест и екстремно сътрудничество, за да се справим с тази тежка ситуация.“

Изявлението идва, след като през март по нареждане на държавния глава в страната не се работеше в продължение на седмица - заради празниците покрай Великден, като Мадуро даде на работещите допълнителни три почивни дни.

Тези действия спестиха около 22 см вода в Гури Дам в южния щат на Боливар. Централата доставя близо 75% от консумираната енергия в столицата Каракас.

Ако водното равнище в кладенеца падне под 240 м над морското равнище, правителството може да затвори централата, за да избегне повреда на турбините. В момента нивото е около 243 метра.

Все още не е ясно дали 4-дневната работна седмица ще важи само за публичния сектор или ще включва и работещите в частния.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 7 години
браво Мадуро!ей на тва му викам човешко развитие!да оставиш тъпите капиталисти да бачкат, а ти да правиш любимите си неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Всъщност това е една от малкото наистина добри мерки. Четиридневна работна седмица е имало още преди Втората световна война във Франция. Ако случайно си чел историята, разбира се, защото на теб четенето не ти е силната страна. Ти си - Чукча писател. Защо ти трябва да четеш и какво ли значение за теб биха могли да имат ФАКТИТЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ето на това му се вика нетрадиционни мерки :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още