IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела започна военни маневри след налагането на санкции

Демонстрацията е в отговор на изявление на Доналд Тръмп, който не изключи военен вариант за разрешаване на венецуелската криза

14:13 | 26.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Самолети, танкове и хиляди войници са мобилизирани днес и утре във Венецуела за военни маневри, които ще продължат и утре, предаде АФП.

Около 200 000 войници и 700 000 членове на венецуелски милиции, резервисти и цивилни участват в маневрите, наречени "Боливарски суверенитет 2017", пише БТА. Венецуелският президент Николас Мадуро разпореди тази демонстрация на сила в средата на август в отговор на изявление на Доналд Тръмп, който не изключи военен вариант за разрешаване на венецуелската криза. Много страни от региона, включително Бразилия, Колумбия, Перу, Чили, Мексико и Еквадор отхвърлиха категорично този вариант.

Вчера Белият дом заяви, че няма планове за прибягване до сила срещу Венецуела в краткосрочен план. "Все още обмисляме широк спектър от варианти", добави Хърбърт Реймънд Макмастър, съветникът по националната сигурност на Белия дом.

Вчера САЩ наложиха финансови санкции на Венецуела, която има големи петролни ресурси, но слаба ликвидност.

Дългът на страната се оценява на над 100 млрд. долара. Белият дом подчерта, че наказателните мерки са "внимателно насочени, за да спрат достъпа на диктатурата на (президента Николас) Мадуро до критично важен източник на финансиране".

Вчера Мадуро свика на спешно заседание представители на американски предприятия, купуващи петрол от Венецуела, за да направи заедно с тях анализ на наложените от САЩ санкции. Южноамериканската страна продава около 800 000 барела петрол дневно при общ добив от 1,9 милиона барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още