IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венизелос: Политиката на ЕЦБ заплашва еврозоната с дефлация

Бившият президент на финансовата институция Жан-Клод Трише поема председателството на G30, в която влизат известни икономисти, бизнесмени и политици

11:58 | 23.11.11 г. 7
Венизелос: Политиката на ЕЦБ заплашва еврозоната с дефлация

Политиката на Европейската централна банка за сдържане на цените заплашва еврозоната с дефлация, заяви гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от РИА Новости.

„Стабилността на цените – догмата, върху която се базират операциите на ЕЦБ – води до риск от дефлация“, каза Венизелос.

В момента на фона на дълговата криза в еврозоната и забавянето на световния икономически растеж се провеждат активни обсъждания на ролята на ЕЦБ за възстановяване на стабилното развитие на икономиката в региона.

Държавите с най-сериозни дългови проблеми настояват финансовата институция да действа по-агресивно, понижавайки лихвените проценти по своите операции, като по този начин направи финансирането по-евтино, и продължавайки изкупуването на държавни облигации от периферията на еврозоната, за да се запази доходността по тях на приемливи нива.

При реализирането на тези мерки обаче инфлацията в еврозоната, чието поддържане на ниво до 2% годишно е основна задача на ЕЦБ, може да се ускори.

Противниците на подобен агресивен подход, и по-конкретно Германия, отбелязват, че активните действия на ЕЦБ може да залеят икономиката с евтини пари, лишавайки еврото от статута му на надеждна валута в очите на инвеститорите.

В продължение на години Гърция бе сред лидерите на еврозоната по ниво на инфлацията, като за настоящата година въпреки резкия икономически спад тя се очаква да достигне 2,8%.

Междувременно стана ясно, че бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише ще оглави международната неправителствена организация G30, в която влизат известни икономисти, бизнесмени и политици.

„Това е време на особено важни предизвикателства за световната финансово-икономическа система и G30 ще продължи да дава съществен принос в политическите дискусии и в достигането до по-добро разбиране на основните начини за постигане на стабилност и икономически растеж“, отбелязва Трише в свое изявление.

G30 се определя като „частна международна организация с нестопанска цел“, а централата ѝ се намира във Вашингтон.

Трише ще смени на ръководния пост Якоб Френкел, бивш председател на израелската централна банка, който бе начело на G30 от 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Ако иска инфлация да беше пуснал драхмата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
ЕЦБ е банката предизвикала възхода на китайската икономика и заличила цели сектори на икономиката в страни от ЕС , една от най пострадалите страни е Италия. Свидетели сме как качественни продукти биват подменени на пазара от евтини китайски и това е благодарение на измамната стабилност на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
ЕЗ е пирамида , не ЕС и ЕЦБ е ЦБ на ЕЗ. А това за инфлация от 3% са глупости , които вече не се траят..грешка 2%..На този комунизъм ще му се види скоро края , ЕЦБ ще се набута много повече изкупувайки облигации на закъсалите и отваряйки им пазар да емитират нови , отколкото еднократно да изчисти пазара от облигации на отделните държави и да издаде срещу тях облигации на ЕЗ. Облигациите на ЕЦБ могат да бъдат единственно инструмент за подкрепа на стойността на еврото и изземване от валутния пазар на евра срещу тях при нужда. Те не са инструмент за харчне на пари чрез задлъжняване и ЕЦБ не бива да опирира с тях по този начин. Подобен развой на събитията - да се стигне до общи еврооблигации на ЕЗ и ЕЦБ , може да се получи ако Германия напусне ЕЗ , защото другарката Меркел не е съгласна , германската икономика се нуждае от пазари в страни които купуват продуктите и задлъжнявайки !!!!! Естественно подкрепям идеята за премахване на ЕЦБ като цяло и еврото съответно като валута .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Някой през март, можеше ли да си представи, че Италия ще е на ръба, Берлускони и Папандреу ще са в оставки, Меркел ще говори за Европа на "две скорости", Саркози ще се моли на Германия, МВФ ще инспектира Италия, всички германски членове на управителният съвет на ЕЦБ ще са подали оставка, че ще има движение "окупирай Уолстрийт", обхванало целият свят, че Кадафи ще бъде убит от НАТО, ................... Само помислете не от сегашният ден, а чрез общата картина. Ще се убедите, че падаме със страшна скорост надолу към пропаста. И това всичко НЕ СТАВА случайно! Всичко е планирано от господарите на новият световен ред. Лошото тепърва предстои.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Е Ц Б -бледо копие на Федералния резерв Най големия виновник за това е бившия и председател Жан Клод Трише Тои превърна ценовата стабилност в догма и започна да повишава лихвите преди още европеиската икономика да беше се измъкнала от предишната криза от 2008 гКакво според вас е по-добре Малко по -висока инфлация от 3 % или стагнираща икономика Добре Е Ц Б не е виновна за високите бюджетни дефицити на странит членки но не е виновна и за нарастване на лошите кредити на банките в Еврозоната и намаляване капитала на банките Хайде стига Чаооо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
THE TRADER
преди 12 години
Егати наглия византиец! *** е до ушите, но е отворил уста като пещера! Няма такова нахалство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Еврото е валута, принадлежаща на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) във Франкфурт. ЕЦБ е притежавана от централните банки на страните-членки. Въпреки, че имената на тези централни банки звучат така, все едно те са свързани с държавата (Deutsche Bundesbank*, Banque de France, и т.н.), всички те са независими от правителствата си и повечето от тях са управлявани от частни съвети!!! Въпреки частния си характер, ЕЦБ е официален орган на Европейския съюз. Заради точка 7 от статута на Европейската система на Централните Банки (ESCB) и точка 107 на Маастрихтското споразумение, ЕЦБ се радва на пълна независимост. Обърнете внимание на факта, че тази независимост не идва от някаква логична или организационна нужда, а произхожда единствено от вярването, че само независимите централни банкери могат да управляват правилно паричната система. Еврозоната изпадна в катастрофална криза, защото бе зачената на честна дума и без имунна система срещу злоупотреби. Нейният механизъм за самоконтрол бе пожелателен и разчиташе, че правителствата не лъжат. Оказа се, че някои лъжат на едро, и то от самото начало на общата европейска валута, като вкарват държавите си в свръхзадлъжнялост. Европейският съюз е пирамида, защото защитава не закъсали държави, а корпоративни банки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още