IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Чуков: Държавата Ливан сега е държава на "Хизбула"

Взривът в Бейрут е капакът на бездействието и корупционните схеми, смята арабистът

22:30 | 13.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В началото на миналия век стълбът на държавността в Ливан бяха християните, а мюсолманите стояха около тях. Това обаче се промени, а стълбът стана контролираната от Иран "Хизбула". Държавата Ливан сега е държава на "Хизбула", а взривът в Бейрут беше капакът на бездействието и корупционните схеми. Това каза арабистът Владимир Чуков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Чуков посочи, че стремейки се да не прекъсва връзките с Ливан, Европа приема, че има разлика между политическото и военно крило в страната, което определя като терористично. “Хизбула" обаче създадоха много силно политическо крило още през миналия век”, коментира експертът. 

По негови думи част от проблемът е разцеплението между християните, което позволи на Мишел Аун да купи част от тях, създавайки “Свободно партиотично движение”.

Според Чуков сформирането на ново правителство в Ливан ще е много сложно, защото там външният фактор е много важен.

“Традиционната връзка на Ливан с Франция е много важна, защото френската държава създаде ливанската -  нейната конституция, начина на функциониране на институциите”, обясни арабистът.

Той обаче посочи, че "Хизбула" най-вероятно ще се насочи към преговори със САЩ, защото в тях се адресират много други проблеми, включително иранското ядрено досие и сигурността на Израел. “Санкциите на САЩ срещу Ирак и Ливан са важен фактор - те бяха причината тези две държави да се срутят”, изтъкна Чуков. 

“Франция гледа национално, САЩ гледат регионално. Преговорите за създаване на следващо правителство в Ливан ще са много трудни”, подчерта експертът.

По думите на арабиста друго предизвикателство по отношение на новото правителство в Ливан е фактът, че там са представени всички общности на Близкия изток, а отражение върху тях имат външните фактори. “Франция подкрепа маронитите, Иран - шиитите, а Саудитска Арабия - сунитите”, добави Чуков.

Друга тема, която арабистът коментира, са действията на турския президент Реджеп Ердоган в Либия. Той отбеляза, че затишието във военните действия в Близкия изток до голяма степен се дължи на предстоящите президентски избори в САЩ, тъй като страните там изчакват да видят кой ще е следващият американски лидер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още