IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водородът – убиецът на природния газ?

Може ли новото гориво да захрани непрекъснато нарастващото потребление на енергия в световен мащаб и какви пречки стоят пред неговото по-широко използване?

20:25 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Водородни превозни средства на японския концерн Toyota. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Водородни превозни средства на японския концерн Toyota. Снимка: Ройтерс

Две скорошни експлозии на водородни зарядни станции създадоха предпоставки за влошаване на репутацията на въпросното гориво, въпреки че все повече хора гледат с нескрит оптимизъм към чистите алтернативи на изкопаемите горива, пише Ирина Слав за Oilprice.

Продължават да излизат доклади, които потвърждават важната роля, която водородното гориво ще играе в близкото бъдеще. 

Един от тях, създаден от Института за инженерство и технологии на Великобритания, показва, че водородът може да замени природния газ като гориво за отопление.

„Сега се намираме в състояние на сериозно обмисляне на възможностите при използването на водород в газовата мрежа на Обединеното кралство за домовете и предприятията, което би могло да допринесе съществено за декарбонизирането на енергийния сектор“, споделя един от водещите автори на доклада д-р Робърт Сансъм.

Впечатляващото в случая е, че водородът ще се произвежда от природен газ – процес, наречен газово преобразуване. По този начин водородът ще се превърне в гориво, изхождащо от газа, което ще може да се използва за отопление.

Продължават да се правят практически подобрения на съществуващата водородна технология. Наскоро екип от учени представи подобрен резервоар за водород, който може да направи въпросното гориво по-популярно сред шофьорите.

Япония, от друга страна, която е един от най-големите вносители на енергия в света, иска да изгради „водородно общество“ и да се превърне в лидер в това отношение.

В петък Международната агенция за енергията (МАЕ) публикува доклад, в който се казва, че водородът може да помогне за справяне с различни критични енергийни предизвикателства, включително и за подпомагане на процеса по съхранение на произведеното електричество от възобновяеми енергийни източници.

МАЕ предлага разширяване на използването на водород в транспортния сектор и обособяване на търговски пътища за това гориво.

Според агенцията обаче в момента водородът се произвежда предимно от природен газ и въглища, като от този процес се отделят 830 млн. тона емисии на въглероден диоксид годишно. Това е равно на общото количество емисии, отделяно за една година от Великобритания и Индонезия.

Съществуват редица начини за елиминиране на тези емисии, включително чрез технологии за улавяне на въглерода и производството на водород от ВЕИ. Разбира се, в момента този сценарий е повече теория, отколкото възможност за практическо приложение, заключва Ирина Слав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още