IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната с ИДИЛ на дигиталния фронт

За да се предотврати друг случай като този в Орландо, ще трябва да се атакува и „виртуалната държава“, коментират експерти

13:46 | 02.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Aрхив Ройтерс</em></p>

Снимка: Aрхив Ройтерс

Ясно е, че САЩ и техните съюзници могат и трябва да се противопоставят с ИДИЛ на бойното поле, независимо дали е в Сирия или Ирак, коментират Джеймс Уусли и Чип Реджистър* за The Wall Street Journal. Но войната с „виртуалната държава“ на ИДИЛ – лицата, които терористичната организация вдъхновява през интернет като Омар Матийн в Орландо, ще бъде много по-трудна и ще продължи дълго след като наземните сили на ИДИЛ са прогонени да се крият в планини и пещери.

Тази виртуална фаза на войната ще изисква огромни разузнавателни усилия, основаващи се на сериозни възможности за следене на човешкото поведение в дигиталния свят, и това в реално време: какво казват хората в социалните медии, какво разглеждат, къде пътуват, какво купуват, с кой си говорят. Само чрез значителни инвестиции в следенето на отпечатъка, който всички ние оставяме в интернет, ще можем да идентифицираме модели на поведение в реално време, които подсказват за заплахите преди да се материализират.

През изминалото десетилетие отчетохме бързо развитие на обхвата и сложността на социалните медии и т. нар. dark web (тъмен интернет), което позволява на терористите да останат незабелязани. Има обаче сериозен напредък в събирането на данни и анализа, което ни позволява да открием лошите страни преди да ударят.

Светът генерира 2,5 квинтилиона байта информация всеки ден, а 90% от всички данни на планетата са на по-малко от 24 месеца. Това е огромно пространство, в което можеш да се скриеш, ако си лоша страна. За да ги намерим, се нуждаем от интелигентни компютри, които да ги преследват из дигиталния небосклон.

Печеленето на тази фаза на войната и гарантирането на сигурността на хората всеки ден, ще ни позволи да спечелим и битката в технологичното пространство. „Придвижването с темпа на правителството“ няма да гарантира индивидуалната ни или колективна сигурност. Имаме нужда от по-формално публично-частно партньорство с фокуса на проекта „Манхатън“ и финансирането на програмите Меркурий и Аполо, за да се проучи проблемът, да се очертаят възможностите, да се разпределят отговорностите, да се поведе развитието и да се разделят ресурсите. Критичният фактор за успех няма да бъде обемът на похарчените пари, а парите, ефективността и ефикасността.

Нуждаем се и от кампания към обществеността с две основни цели: да се прекъсне и делегитимира посланието на ИДИЛ както в САЩ, така и извън страната, и да се възстанови доверието в гражданските ни институции, така че спазващите закона граждани да могат да проведат по-продуктивна дискусия за баланса между неприкосновеността на личните данни и сигурността в Америка.

САЩ имат компетентни, отговорни и добронамерени разузнавателни способности, пишат авторите. Трябва да ги облекчим по отношение на тази заплаха, използвайки последните научни данни и изкуствен интелект. Всеки, който е работил в или около американската разузнавателна общност, може да свидетелства за факта, че никой не се интересува от „проклетите ви мейли“, ако цитираме сенатор Бърни Сандърс. Вместо това те работят 24/7 срещу заплахи, които могат да се окажат толкова катастрофални, колкото тази в Орландо.

Бомбардировките на САЩ и елиминирането на базите на ИДИЛ в Сирия и Ирак ще нанесат значителни вреди върху каузата на терористите. Но няма да предотвратят друг случай като този в Орландо. Ще трябва да атакуваме и „виртуалната държава“ на дигиталното бойно поле и да накърним посланието ѝ и способността ѝ да влияе на „самотните вълци“, да финансира отделни клетки или да поръчва оръжия за масово унищожение.

* Джеймс Уусли е председател на Foundation for Defense of Democracies’ Leadership Council и бивш директор на ЦРУ. Чип Реджистър е главен изпълнителен директор на Sapient Consulting.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Време е ЦРУ да поеме интернет изцяло...и цедка 100%...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още