IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната струва 226 млрд. долара на Сирия

Броят на жертвите е съкрушителен, но войната унищожава институциите и системите на обществото, показва доклад на Световната банка

21:07 | 10.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бойни действия в Алепо. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бойни действия в Алепо. Снимка: Архив Ройтерс

Шестте години на конфликт в Сирия са опустошили инфраструктурите на страната и са довели до загуби за икономиката й от близо 226 милиарда долара. Това сочи оценката на Световната банка, цитирана от БТА и AFP.

Опустошителната война отне живота на над 320 хил. души. Почти половината сирийци напуснаха домовете си от началото на военните действия през март 2011 година. 

Световната банка обаче отбелязва, че мащабът на разрушението е много отвъд равносметките за загиналите и разрушените инфраструктури.

"Войната в Сирия унищожава социалната и икономическа тъкан на страната", заяви вицепрезидентът на институцията за Близкия изток и Северна Африка Хафез Ганем.

"Броят на жертвите е съкрушителен, но войната унищожава и институциите, и системите, от които се нуждаят обществата, за да функционират. Ремонтирането им ще бъде по-голямо предизвикателство от възстановяването на инфраструктурите, а това предизвикателство само нараства с продължаването на войната", посочи Ганем.

Според Световната банка близо 538 хил. работни места са изчезвали годишно в периода между 2010 година и 2015 година. Близо 9 милиона сирийци на работоспособна възраст или изобщо не работят, или пък не са записани нито в училище, нито в център за професионална подготовка.

Според експертите на Световната банка, ако конфликтът в Сирия приключи тази година, брутният вътрешен продукт на страната би могъл за четири години да се възстанови до 41 на сто от равнището си преди конфликта.

С всяка допълнителна година този процент намалява, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още