IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредата от митата върху автомобилите ще засенчи тази от битката между САЩ и Китай

Главният икономист от МВФ предвижда мрачна картина за бизнес инвестициите, ако споразумението между Пекин и Вашингтон не намали икономическото напрежение

14:34 | 12.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният икономист в Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният икономист в Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат. Снимка: Ройтерс

Нова търговска война, предизвикана от американските мита върху автомобилите, има потенциала да нанесе повече вреди на световния икономически растеж, отколкото търговския конфликт между САЩ и Китай, смята главният икономист в Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат, цитирана от Ройтерс. 

Гопинат заяви в интервю пред медията, че такъв конфликт ще се отрази на износа от много повече страни и ще доведе до налагането на ответни мита върху американски стоки от редица търговски партньори.

"Обезпокоени сме за това, което митата върху автомобилите могат да сторят на световната икономика във време, когато сме все повече във фазата на възстановяване", сподели икономистът в кулоарите на годишните пролетни срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Ако търговските конфликти засегнат автомобилния сектор, това ще наруши големи части от световните вериги за доставки, добави Гопинат.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да обложи с мита от около 25% вносните превозни средства и автомобилни части от съображения за националната сигурност.

По този начин той се обръща към търговския закон от 1962 г., който цели да защити военно-промишлената база от ерата на Студената война.

Тръмп открито призна, че използва заплахата с автомобилните мита, за да накара търговските партньори, включително Япония и Европейския съюз (ЕС), да започнат търговски преговори.

Той обаче наскоро заплаши да въведе мита върху автомобилите от Мексико, освен ако не бъде подобрена сигурността по границата със САЩ.

Гита Гопинат коментира, че влиянието върху растежа зависи в голяма степен от съдържанието на евентуално споразумение между САЩ и Китай и ако то не успее да намали напрежението за дълъг период от време, то това може да остави белега на несигурността върху бизнес инвестициите - фактор, който подкопа растежа през 2018 г.

"Настоявахме за ранно, дълготрайно разрешаване на търговското напрежение", каза тя. "Не говорим за нещо, което ще бъде преразглеждано на всеки три или шест месеца", добави главният икономист от МВФ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още