Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Всеки пети бизнес лидер очаква двойна рецесия

Мнозина мениджъри се опасяват, че техните компании няма да оцелеят след края на пандемията

Всеки пети бизнес лидер очаква двойна рецесия

Снимка: Bloomberg

Глобалните бизнес лидери се подготвят за U-образна рецесия поради въздействието на коронавируса и мнозина се опасяват, че техните компании няма да оцелеят след пандемията, показа проучване сред хиляди ръководители, цитирано от Ройтерс.

Коронавирусът може да предизвика най-лошия икономически крах след Голямата депресия през 30-те години.

Още по темата

Около 60% от главните ръководители се подготвят за U-образно възстановяване - дълъг период между рецесия и подем. Около 22% прогнозират двойна рецесия, според анкета, проведена в периода между 15-и и 19-и април сред 3534 главни изпълнителни директори от 109 държави, от организацията с нестопанска цел YPO.

Проучването е установило, че 11% от ръководителите гледат на коронавируса като на риск за оцеляването на тяхната компания, докато други 40% казват, че пандемията представлява сериозна заплаха за дейността им.

„Не сме виждали подобна криза в продължение на повече от сто години“, казва Глен Кийс, изпълнителният директор на Aspen Medical, компания за здравни услуги, базирана в Сидни и член на YPO.

Бизнес лидерите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството са били най-уязвими, като 41% от ръководителите казват, че предприятията им са изложени на риск да не оцелеят.  30% то компаниите в авиацията и 19% от предприятията, занимаващи се с търговия на едро и дребно се опасяват от фалити, посочва проучването.

Още по темата
От друга страна, около 10% от специфичните за сектора лидери в търговията на дребно и на едро, ръководители на производствени фирми в селското стопанство и др. отчитат положително въздействие върху приходите си.

Въпреки това повечето главни изпълнителни директори очакват нещата да се влошат, преди да станат по-добри. Почти две трети от бизнес лидерите прогнозират, че отрицателното въздействие върху печалбите ще продължи повече от година, докато една четвърт очакват работна сила в компаниите им да намалее с над 20% на годишна база.

„Като цяло мисленето на бизнес лидерите е, че светът се е променил за много кратко време“, казва Скот Мордел, главен изпълнителен директор на YPO. „Намираме се в несигурни времена, изпълнени с безпрецедентен брой клопки, които поставят предизвикателство пред съществуването на някои бизнеси“, добави той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
Иван Митев до: V.At.
преди 4 месеца
Ясно е написано, че става дума за лоши икономически последици. В създадената ситуация пандемията KOVID-19 е стимулатор за развитие на тези последици.
0
 
2
 
3
V.At. до: V.At.
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ха, видях и причината за появата на коронавирусът.
"Днес много хора обсъждат последици, ала са мълчаливи за тяхната съществена причина - грешката на централната банка за неправилно въведени в употреба пари. "
0
 
3
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Благодарение на г-н Митев най-накрая разбрах кога ще приключи карантинния период и започне възстановяването на икономиката!
6
 
0
 
1
преди 4 месеца
Понасяме икономически щети и съпътстващи последици от грешката на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.
Все още обществеността е с реално съгласие за запазване на тази банкова грешка.
Вариантите са два:
Първи. Запазването на неправилно въведени в употреба пари увеличава щетите.
Втори. За устойчиво спасение от икономически щети е необходимо:
1. Обществено разобличаване на практиката с неправилно въведени в употреба пари.
2. Прекратяване на съдбовната грешка на централната банка.

Днес много хора обсъждат последици, ала са мълчаливи за тяхната съществена причина - грешката на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.

Още от Други
Заплахата на Ердоган с бежанците е шантаж, твърди политолог