Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Всички факти за новите мутации на коронавируса

За първи път е открит в Южна Америка, а сега се твърди, че е достигнал Европа: Ламбда вариантът повдига нови опасения

Всички факти за новите мутации на коронавируса

Тест за коронавирус. Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Световната здравна организация се ориентира при определянето на вариантите на коронавируса Sars-CoV-2 на гръцката азбука: Досега бе имало мутации с имената алфа, бета, гама и делта. СЗО добави още една мутация към списъка на вирусните варианти, които в момента се наблюдават. Става дума за единадесетата буква в азбуката: Ламбда.

По принцип Световната здравна организация прави разлика между „варианти от интерес“ (VOI) и „варианти, будещи безпокойство“ (VOC). Първите са мутации, които променят или могат да променят свойствата на вируса. Те включват например преносимостта, хода на заболяването или ефективността на ваксините, лекарствата и диагностичните процедури, коментира Handelsblatt.

Още по темата

Тъй като ситуацията около изследването около тези мутации все още не е надеждна, засега съответните промени във вирусите само се подозират. В случая на VOC, от друга страна, емпирично са доказани по-високи нива на заразяване или по-тежки курсове на преминаване на заболяването.

Къде се разпространява ламбда вариантът?

Щамът на вирусния вариант е открит за първи път в Перу. Според перуанското здравно министерство той доминира в момента в страната със 70,9% от регистрираните случаи.

След това мутацията, известна още като C.37, се разпространи в части от Южна Америка. До 15 юни 2021 г. СЗО отчита разпространение в общо 29 държави. Сега съобщения в медиите сочат, че вече е достигнал Европа в единични случаи.

Според новинарския канал BBC осем души във Великобритания досега са дали положителен тест за ламбда варианта. Според испански медии се смята, че той е отговорен за около 80 случая в Кантабрия, регион близо до Билбао.

В Германия Институтът „Роберт Кох“ (RKI) заговори за разпространението на ламбда варианта за първи път в своя 15-ти доклад за вариантите на вируса от 23 юни 2021 г. От 5 април 2021 г. делът на ламбда в общата извадка остава стабилен между 0,1 и 0,2%. За сравнение, делът на делта варианта от общите случаи в Германия също беше 0,1 процента в началото на април, но към днешна дата на него вече се дължат около 60 процента от случаите.

Колко ефективни са ваксините срещу ламбда варианта?

Изследователи от Медицинския факултет на Grossman School of Medicine в Ню Йорк проведоха проучване, за да проверят ефективността на иРНК ваксините, включително ваксината на Biontech и Pfizer - срещу ламбда варианта.

Резултатите са публикувани в предпечатна публикация и показват, че ламбда вариантът е по-заразен от оригиналния вариант, но не е значително по-устойчив на изследваните ваксини.

Предпечатните публикации все още не са преминали през така наречения „процес на партньорска проверка“. Това означава, че те все още не са оценени от учените по отношение на използваната методология или анализа на данните.

Следователно на този етап не може да се каже със сигурност каква степен на защита предоставят препаратите срещу ламбда варианта. Остава неясно дали ламбда вариантът е по-трансмисивен от другите варианти, свързан ли е с по-тежък ход на заболяването или е по-устойчив на ваксини.

Според микробиолога Пабло Цукаяма, който отговаря за изследването на ламбда варианта в Перу, понастоящем няма доказателства, че симптомите на ламбда варианта се различават от другите щамове на коронавируса.

Японско проучване: Ламбда вариантът може да е устойчив на ваксини

В последното си проучване на ламбда варианта изследователски екип от Токио сочи възможна резистентност на мутацията към някои ваксини. Изследвани са ваксините на Biontech/Pfizer, Moderna и AstraZeneca. Важното в случая е, че това също е предпечатна публикация, която все още не е проверена от независими експерти.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
до "омега" има бая още ...
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Фактите са ясни. Политически вируси да са налазили и изсмукват силите на народа. Проклети да са те и техните глашатаи!

Още от Други
Кр. Георгиева отново отхвърли обвиненията за манипулиране на доклад на СБ