IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки брака без любов НАТО ще запази близки отношения с Турция

Страната е от важно значение за Алианса заради стратегическото и положение между Европа и Азия

19:05 | 25.10.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководената от САЩ НАТО е решена да запази военната си подкрепа за съюзника си Турция въпреки гнева заради операцията й в Сирия и последвалата сделка с Русия, съобщиха петима високопоставени дипломати, цитирани от Ройтерс.

Испания заплаши да изтегли ракетите си Patriot от Турция в знак на протест срещу офанзивата на страната отвъд границата, която според съюзниците от НАТО е застрашила борбата срещу „Ислямска държава“. Анкара твърдеше, че целта на операцията е била борба с тероризма.

По време на среща на министрите на отбраната на страните членки на Алианса, първата среща на високо равнище на организацията, откакто президентът Реджеп Ердоган започна операцията си в Сирия на 9 октомври, испанската представителка Маргарита Роблес заяви, че Мадрид няма да изтегли ракетите си. Страната ще предложи на Анкара удължаване на престоя им, ако бъде помолена.

Промяната беше част от различен тон, който подчертава, че въпреки безпокойството от поведението на Турция в Сирия НАТО е решена да запази близки връзки със страната, казват дипломатите.

В рамките на Северноатлантическия съвет на Алианса турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че страната му има същото право да сключва сделки с Русия, както и със САЩ. Но малка група страни, начело с Франция, си позволиха остри критики.

„Има съгласувани усилия да не се влошават нещата“, заяви един от дипломатите на НАТО пред Ройтерс. „Турция след (американския президент Доналд) Тръмп подложи отново Алианса на натиск. Но Турция е твърде важна, за да бъде загубена“, допълни той.

Страната, която приема американски ядрени бойни глави във военно-въздушната си база Инджирлик и има втората по големина армия в НАТО, дава на организацията стратегическо присъствие, особено в Черно и Средиземноморско море.

НАТО ще се стреми да покаже единство по време на срещата на върха в Лондон на 4 декември по повод 70-годишнината от създаването си във Вашингтон с надеждата да засили разклатеното доверие от твърденията на Тръмп, че Алиансът се намира в криза, казват дипломати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че организацията е преодоляла различията от миналото, най-вече по време на войната в Ирак през 2003 г., на която Франция и Германия се противопоставиха.

„Не за първи път ние в НАТО имаме различни гледни точки“, заяви той пред репортери.

Но офанзивата на Анкара срещу кюрдските сили, които се бореха със САЩ срещу „Ислямска държава“ и последвалата сделка с руския президент Владимир Путин за патрулиране в Северна Сирия, предизвикаха множество спорове.

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви пред Северноатлантическия съвет, че операцията на Турция е била „неоснователна“ и е поредният знак, че Анкара върви в погрешна посока.

Но в договора за основаването си от 1949 г. НАТО няма механизъм да изключи страна членка. Турция се присъедини към организацията през 1952 г. Някои дипломати от Алианса изразиха съжаление в частни разговори, че нищо не позволява изключване или санкциониране на страна членка, която извършва нарушения.

Освен това има известна степен на доверие в НАТО, че Русия, която западните лидери обвиняват в прикрита кампания за дестабилизиране на Запада, никога няма да предложи на Турция гаранции за колективната сигурност, които дава Алиансът.

Страните членки са съгласни, че Турция е много важна за организацията заради стратегическата й позиция между Европа и Азия.

„В НАТО, ако играете дългия мач, държите семейството сплотено. В исторически план това работи“, казва Джейми Шиа, бивш представител на НАТО, който сега работи за мозъчния тръст „Приятели на Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Франция фактически не е напускала. След оттеглянето на Де Гол от политиката, тя възобновява членството си. Напускането на НАТО е като напускане на Мафията. Не го казвам в отрицателен смисъл. Просто члeнoвeте знаят твърде много, за да ги оставят да напуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Пък и Турция едва ли ще я оставят да седи на два стола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Нато може да не изгони никого ,но има държава която го е напуснала и това е Франция.Ако Турция напусне Нато изобщо няма да е прецедент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още