Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Възможно е партньорите по "Северен поток 2" да преразгледат начина за финансиране

Причината за промяна в схемата са наложените санкции

Възможно е партньорите по "Северен поток 2" да преразгледат начина за финансиране

Снимка: Архив Ройтерс

На европейските партньори на руския концерн Газпром по "Северен поток 2" може да се наложи заради санкциите да преразгледат схемата за финансиране на проекта. Това заяви ръководителят на австрийската енергийна компания OMV Райнер Зеле, цитиран от ТАСС.

Още по темата

Разбира се, по проекта "Северен поток 2", както изглежда, ще ни се наложи да преразгледаме ситуацията при финансирането, но ангажиментите да доведем проекта до край остават, каза Зеле, който е и президент на Руско-германската външнотърговска камара.

Европейските партньори са готови и да разгледат вариант за мостово финансиране, но засега от Газпром не е постъпвало такова искане, допълни той.

Строителството на "Северен поток 2", който ще свързва Русия с Германия по дъното на Балтийско море, се оценява на 9,5 млрд. евро. Очаква се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация до края на 2019 година.

Френската Engie, британската Royal Dutch Shell, австрийската OMV и германските Uniper и Wintershall първоначално трябваше да получат дял в проекта.

През пролетта на тази година обаче бе подписано споразумение за нов модел на финансиране. Според условията му европейските компании се задължават да предоставят дългосрочно финансиране за половината от разходите за съоръжението, макар единствен акционер да остава Газпром.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова
Още по темата: Други Северен поток 2

Последни новини

Още по темата

Коментари (10)

1
 
1
 
10
KPetkov до: Стоян Петров
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
А защо мислиш, че няма да се строи? Сега БАН като изтропат доклада си колко е полезен АЕЦ-а за светлото бъдеще на България и ще се строи не, ами пушек ще се вдига. В момента се оглеждат кой от чуждестранните инвеститори ще цака най-висока комисиона. Да не говорим, че Австрия и Германия казаха на САЩ да си държат ръцете далеч от СП2. Няма вечни приятелства, има вечни интереси. Аз лично залагам на интересите. Ако САЩ се ангажират да надцакват руснаците с кеш, нямам нищо против. Засега по-скоро изглежда искат да лапанат европейския кеш, така че германците ще подрежат мераците им.
Ако толкова си се загрижил за Газпром не се притеснявай. Пари ще вземат от където трябва. Тези проекти не се правят без държавни средства и гаранции. По света един такъв проект няма, който да е изграден без държавата да се намеси. Или ще обещаят да им изкупят тока, или ще бъде предоставена държавна гаранция, за да отпуснат банките средства с по-ниски лихви.
0
 
2
 
9
Стоян Петров до: KPetkov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Преди спорихме за АЕЦ Белене и аз Ви писах че няма да се строи, защото никой няма да даде пари. В случая с СП-2 е същото. Единствения изход е Газпром да вземе пари от фонда за национално благосъстояние на Русия. И това може би е целта, нашите фирми да точат готовите пари макар че не останаха много.
2
 
2
 
8
KPetkov до: Стоян Петров
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Разрешение за строеж ще бъде получено в момента, в който трябва. Това ще стане до една-две години. Приемащата структура се изгражда доста по-бързо отколкото водния участък. Още повече, че всички разрешения за строеж по такива проекти не се чакат накуп, а се получават поетапно. Но ти продължавай да си джафкаш, руснаците едва ли четат Investor. Както казах по-долу пиши си каквото искаш.
0
 
4
 
7
Стоян Петров до: KPetkov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ти четеш ли какво ти пиша? Няма разрешение за строеж и няма приемаща инфраструктура. Щяло да има. Кога?
7
 
0
 
6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Американската работа е кучето си лае, керванът си върви. Енги и компания ще финансират половината от проекта. Просто вместо с дялове ще участват с дълг.

Още от Други
Министрите от Г20 призовават за по-нататъшен диалог в областта на търговията