Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Възобновяемата енергия в света става все по-евтина

Това може да позволи на САЩ да задминат целите по Парижкото споразумение за климата дори ако Тръмп ги изтегли от сделката

Възобновяемата енергия в света става все по-евтина

Снимка: pixabay.com

Анализаторите в американската инвестиционна банка Morgan Stanley вярват, че възобновяемите източници, например слънчеви или вятърни, се насочват към такова ниво на масова употреба, че дори политиците не могат да ги спрат, коментира Quartz.

Възобновяемата енергия се превръща в най-евтината опция, и то все по-бързо. Основните правила на икономиката, казва анализаторите, предполагат, че САЩ ще задминат ангажиментите си по Парижкото споразумение, независимо дали президентът Доналд Тръмп ще изкара страната от сделката, както заяви, че ще направи.

Още по темата

„Прогнозираме, че до 2020 г. възобновяемата енергия ще бъде най-евтината форма на новопроизведена електроенергия в цял свят“ с изключение на няколко страни в Югоизточна Азия, казват анализаторите на Morgan Stanley в свой доклад.

„Според нашите прогнози в повечето случаи благоприятната за възобновяемите енергийни източници икономика, а не държавната политика ще бъде основен двигател на промените при въглеродните емисии на компаниите за комунални услуги“, пишат те.

„Независимо от заявеното намерение на президента Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, например, очакваме до 2020 г. САЩ да задминат ангажиментите си по сделката за намаляване с 26-28% на нивата на въглеродните емисии от 2005 г.“.

На глобално ниво цените на соларните панели са спаднали с 50% между 2016 и 2017 г., пишат те. В страните с благоприятни вятърни условия разходите, свързани с вятърната енергия, „могат да бъдат с около 50% или една трета по-ниски от тези на електроцентралите на въглища или природен газ“. Иновациите в дизайна на вятърните турбини позволяват още по-дълги перки. Това ще повиши ефективността, което от своя страна ще увеличи и производството на енергия от вятърния сектор, сочи Morgan Stanley.

Дори в Австралия, където политическият климат е особено враждебен към възобновяемите източници, Morgan Stanley вижда надежда в малко по-дългосрочен план: „В Австралия очакваме до 2020 г. възобновяемите източници да осигурят около 28% от енергията в електропреносната мрежа, включително над 60% в Южна Австралия“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (11)

   1| 2    
4
 
8
 
11
v_tin до: Ironhorse
преди 3 месеца
хахаха, няма да спрат или да умрат, но технологиите са скъпи все още. Относно пиенето се обърни към баща си, той е по наясно
3
 
9
 
10
v_tin до: fon
преди 3 месеца
Никой не ти пречи да оставиш лошите еон, чез и някой друг експлоатиращи лоши руски и български тец и аец и вец и да си направиш някоя централка слънчева или ветрова за в къщи и да покажеш среден пръст на руснаците. Ще го направиш ли- амиииииииииии няма да го направиш, тогава защо подскачаш. Поинтересувай се колко ще ти струва една такава централка комбинирана да кажем 6-8киловата, и след колко години ще си изплатиш инвестицията. Доколкото съм наясно дори няма да провериш това което ти казвам, а какво остана за реализация. фейсбук специалист си ти парцалев, дори не си уикипедия специалист
4
 
0
 
9
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
хммм, тоя коментар не трябваше да е към нобела ... незнам що се получи така в тоя бъгав сайт :)
7
 
8
 
8
khao до: nobel
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
и по евтина ще става ... а някой ден домашната батерия, ще е нещо толкова обичайно като микровълновата.... добре че техническия прогрес на човечеството никога не е зависил от някви неyки тролчета-утайки, мразещи всичко :)
8
 
13
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Electricity_prices,_second_half_of_year,_2014-2016_(EUR_per_kWh)_YB17.png

Лидера в Европа при възобновяемите източници, Германия цена 60 стотинки киловатчаса...... като имаш икономика с висока добавена стойност и висок стандарт на живот можеш да се радваш на намалението. Да не говорим, че като дойде зима и се спукват да внасят от Франция и Чехия лош ядрен ток и лош руски газ, защото иначе трябва да останат на тъмно и студено понеже нещото не ще да възобновява по всяко време, особенно когато ти трябва. Ама за планктона има е такива статии:

https://greentech.bg/archives/72081

Още от Други
Саудитска Арабия отзова посланика си от Берлин като протест срещу изказване на Зигмар Габриел