Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Възобновяемите източници са привлекли рекордните 329 млрд. долара през 2015 г.

Според анализатори за възобновяемата енергия предстои още една силна година

Възобновяемите източници са привлекли рекордните 329 млрд. долара през 2015 г.

Снимка: архив Ройтерс

Сривът на цените на петрола, който доведе до катаклизми и съкращаване на разходите на традиционната енергийна индустрия, пощади възобновяемите източници. Секторът е привлякъл рекордни инвестиции - 329,3 млрд. долара, през миналата година, съобщава Bloomberg.

Ръстът от 4% на разходите за технологии за чиста енергия спрямо 2014 г. отразява както спадащите цени на фотоволтаиците и вятърните турбини, така и няколко големи финансирания за създаването на крайбрежни вятърни паркове, според проучване на Bloomberg New Energy Finance (BNEF), представено в четвъртък.

Тези цифри са ответен удар към всички, които очакваха инвестициите в чистата енергия да се забавят заради спада на цените на петрола и газа“, казва Майкъл Лийбрих, основател на базираното в Лондон консултантско подразделение на Bloomberg LP.  “Те отразяват подобряването на ценовата конкурентоспособност на слънчевата и вятърната енергия“.

Докато петролните компании елиминират работни места и намаляват капиталовите си разходи, за да се справят с цените, които са на една трета от пика си през 2014 г., възобновяемите източници се наслаждават на възраждане, подкрепено от правила, създадени да спрат въглеродните емисии, които унищожават атмосферата.

Петролът сорт брент се търгува за почти 30 долара за барел този месец, след като през 2014 г. цената му достигна над 110 долара, и на фона на борбата на износителите, водени от Саудитска Арабия, за пазарен дял. Цените на въглищата и природния газ последваха тенденцията при цените на петрола, като доведоха няколко производители до банкрут.

Макар че BNEF казва, че по-ниските цени може да се отразят негативно на финансирането за проекти за ефективност и разпространението на електромобили, основните технологии за чиста енергия се наслаждават на рекордни стартирания на проекти през 2015 г.

Още една силна година предстои за възобновяемите източници през 2016 г., казва Ангъс МакКрон, главен анализатор в BNEF. Постигането на такъв баланс може да доведе до евентуален спад на финансирането за дъщерни компании, които са привлекли по-големи инвестиции през 2015 г., и помрачени перспективи за крайбрежния вятърен бизнес на най-големия му пазар.

Още по темата

Има много несигурност за това колко силна ще бъде подкрепата на Великобритания за крайбрежните вятърни паркове“, казва МакКрон. „Това е обусловено от намаляване на разходите, което мисля, че ще се случи, но е трудно да се каже колко ще получат подкрепа“, допълва той.

Китай остава най-големия пазар за възобновяеми източници, увеличавайки инвестициите със 17% до 110,5 млрд. долара. Това е почти двойно спрямо инвестициите за 56 млрд. долара в САЩ, които са на второ място според класацията на BNEF. Силният долар е помогнал да се даде тласък на стойността на инвестициите.

В Индия финансирането за чиста енергия е нараснало с 23% до 10,9 млрд. долара, а нови пазари, сред които Мексико, Чили и Южна Африка, са привлекли десетки милиарди долари. Бразилия обаче се противопоставя на тенденцията със спад на инвестициите от 10% до 7,5 млрд. долара.

Вятърната и слънчевата енергия сега се възприема в много развиващи се страни като естествена и значителна част от енергийния микс“, казва Лийбрих. „Тя може да бъде генерирана по-евтино в сравнение с високите енергийни цени на едро. Това намалява експозицията на страната спрямо очакваните цени на изкопаемите горива. Освен това такива източници могат да бъдат построени много бързо, за да задоволят неосъщественото търсене на електричество“, допълва той.

Новата вятърна и слънчева енергия формира около половината от цялата нова генерирана енергия през миналата година. Около 64 гигавата нова вятърна енергия и 57 гигавата нова фотоволтаична енергия е била добавена, което представлява ръст от 30% спрямо 2014 г.

Инвестициите са в следствие основно на огромни по размер проекти, включително няколко големи крайбрежни вятърни паркове. Крайбрежният вятърен парк Race Bank с 580 мегавата във Великобритания е най-големият финансиран проект през миналата година, като е привлякъл 2,9 млрд. долара. Малко след него е паркът Galloper за 2,3 млрд. долара, отново на Острова.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
10
 
2
преди 4 години
"Ask not what the oil price will do to clean energy. Ask what clean energy is doing to the oil price!"

Michael Liebreich, BNEF
2
 
12
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
С 400 милиарда долара са намелели инвестициите в газ и нефт, а 329 милиарда долара са инвестирани във ВЕИ. Ниската цена на нефта и газта може да забави малко темпа на развитие на ВЕИ, но не може да обърне тренда.

Още от Други
Fitch понижи рекордните 33 суверенни рейтинга и това не е краят