Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Възстановяването на Ирак след „Ислямска държава“ ще струва 88 млрд. долара

Според властите най-спешна нужда от средства има в жилищния сектор

Възстановяването на Ирак след „Ислямска държава“ ще струва 88 млрд. долара

Снимка: Ройтерс

Възстановяването на Ирак след три години на война с „Ислямска държава“ ще струва 88,2 млрд. долара, като построяването на нови жилища е основен приоритет. Това заявиха властите в Багдад по време на международна конференция в Кувейт, посветена на възстановяването на икономиката и инфраструктурата на страната, съобщава Ройтерс.

Ирак обяви победа над групировката през декември, като успя да си върне обратно всички територии, които тя беше завладяла в периода 2014-2015 г.

Около 22 млрд. долара ще бъдат необходими на Ирак в краткосрочен план, а другите 66 млрд. долара – в средносрочен, посочиха от министерството на планирането, без обаче да уточняват времева рамка за изразходването на средствата. 

Още по темата

По думите на министъра на планирането Салман ал Джумайли връщането на стабилността в страната означава стабилизирането на региона и света, допълвайки, че по тази причина това е отговорност на цялата международна общност.

От САЩ, които бяха начело на международна коалиция, осигуряваща въздушна подкрепа в борбата срещу „Ислямска държава“, посочиха, че не планират да се ангажират с отпускането на средства по време на кувейтската конференция.

По време на форума генералният секретар на иракския министерски съвет Махди ал Алак заяви, че едно от нещата, които страните могат да направят, е да влязат в ролята на гаранти пред заемодатели, помагайки на Багдад да взима средства за инфраструктурни проекти. По думите му има признаци, че някои държави ще са готови да го направят.

По време на конференцията стана ясно, че жилищният сектор има най-спешна нужда от финансиране. Около 138 000 жилища са пострадали по време на войната, като около половината от тях са напълно разрушени, заяви ръководителят на иракския Фонд за възстановяване на зони, засегнати от терористични операции. Според него около 2,5 млн. иракчани са били принудени да живеят извън домовете си заради сраженията.

Ирак е разкъсван от насилие през последните 15 години. Водена от САЩ инвазия свали от власт диктатора Садам Хюсеин в началото на хилядолетието, което беше последвано от години на бунтове и кръвопролитни сблъсъци между шиити и сунити, както и от етническо напрежение между араби и кюрди, много преди възхода на „Ислямска държава“ през 2014 г.  

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Концентрацията на богатството в световен мащаб достига своя връх през 2018 г.