IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на световната търговия ще се забави пак през първото тримесечие

Европейският съюз записва спад както на вноса, така и на износа със стоки и услуги в диапазон от 14-16% през първата половина на 2020 г.

13:48 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Възстановяването на международната търговия ще се забави отново през първото тримесечие на 2021 г., тъй като коронавирусната пандемия ще продължи да създава пречки, показва доклад на ООН, публикуван в сряда. Според него международната търговия се е свила с 9% през миналата година, съобщава Ройтерс.

След като блокадите накараха търговията да се свие с 15% през първата половина на 2020 г., тя се възстанови през втората. Международната търговия със стоки се е увеличила с около 8% през последното тримесечие на миналата година в сравнение с третото, показват данните на Конференцията на ООН за търговия и развитие (U.N. Conference on Trade and Development - UNCTAD), цитирани от Ройтерс.

Основна причина за възстановяването са развиващите се държави и най-вече тези в Източна Азия, където търговията на стоки е нараснала с 12% през периода октомври-декември на годишна база.

„Източноазиатските икономики водят процеса по възстановяването със силен ръст на износа и увеличение на световния си пазарен дял“, посочват от UNCTAD. В доклада се допълва още, че повечето производствени сектори са се възстановили през четвъртото тримесечие, с изключение на енергията и транспорта.

Но търговията при услугите остана на нивата през третото тримесечие, показва докладът. Износът на услуги от Китай и в по-малка степен от Индия се е представил относително по-добре, отколкото при другите държави.

Европейският съюз записва спад както на вноса, така и на износа със стоки и услуги в диапазон от 14-16% през първата половина на 2020 г. За последното тримесечие при вноса отново има спад както при стоките (2%), така и при услугите (12%), показват данните на база прогнозни оценки в долари. При износа обаче има ръст от 3% за стоките и спад от 14% при услугите.

За първата половина на 2021 г. UNCTAD прогнозира 1,5% спад на търговията със стоки спрямо предходното тримесечие, както и 7% спад при услугите, въпреки че подчертава, че прогнозите остават несигурни заради пандемията и неяснотата около пакетите със стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още