IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Washington Post: ОАЕ стои зад хакерската атака срещу Катар

В резултат на кибератаката бяха публикувани фалшиви изявления от името на емира на Катар, които доведоха до острата криза в Залива

09:32 | 17.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са ръководили хакерското нападение срещу катарски правителствен информационен сайт през май, твърди вестник Washington Post, цитиран от световните агенции.

В резултат на кибератаката бяха публикувани фалшиви изявления от името на емира на Катар, които доведоха до острата криза между малкото, но богато и влиятелно емирство и негови съседи от района на Персийския залив. Шейх Тамим бин Хамад ал-Тани бе цитиран да казва на сайта на катарската официална информационна агенция, че Иран е ислямска сила и да хвали палестинското движение Хамас.

Агенцията бързо обяви, че е станала жертва на хакерска атака и премахна тази публикация от сайта си, припомня БТА.

Washington Post пише, че високопоставени представители на Обединените арабски емирства са обсъдили кибернападението на 23 май - ден преди то да стане факт.

Посолството на ОАЕ отхвърли информацията на американския ежедневник като фалшива и подчерта, че страната не е имала никаква роля в предполагаемата хакерска атака.

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар и му наложиха икономически санкции, обвинявайки го в подкрепа за тероризма и сближаване с Иран. Малкото, но богато и влиятелно емирство отхвърли тези обвинения.

Продължаващата криза заплашва да усложни борбата на оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу групировката ИДИЛ, тъй като и петте замесени страни са съюзници на САЩ и са част от тази коалиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Американският президент Доналд Тръмп застана твърдо на страната на Саудитска Арабия и ОАЕ в конфликта им с Катар, въпреки че в емирството се намира най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток.

Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства Ануар Гаргаш призова за международен мониторинг над Катар, предаде Ройтерс.

Натискът върху емирството върши работа, се казва в реч, която Гаргаш ще произнесе в Лондон днес. Той обаче предупреждава, че това ще е дълъг процес.

"Трябва да сме сигурни, че Катар, страна с 300 милиарда долара резерви, вече няма да е официален или неофициален спонсор на джихадистки и терористични каузи", подчертава Гаргаш.

Речта не съдържа подробности за предлагания мониторинг.

Всичко за кризата в Залива четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още