Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

З. Попов: Многополюсният свят отново налага доминацията на силата

Има девалвация на международното право и нездравословно съперничество на сили, смята Здравко Попов от Институт за публична политика

З. Попов: Многополюсният свят отново налага доминацията на силата

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Многополюсният свят не се организира около някакви ценности и принципи, а около старото класическо разбиране за доминация на силата и зоните на влияние. Има девалвация на международното право и нездравословно съперничество на сили. Това каза Здравко Попов, Институт за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът започна анализа си по темата за коронавируса, един от многобройните според него вируси, който не е страшно извънреден, но от друга страна, показва неподготвеност на нивото на международните организации и националните правителства за справяне с глобални рискове.

Попов уточни, че коронавирусът е тестван преди няколко години в институти във Великобритания и САЩ, може би и в Китай - т.е. е бил предвиден.

"Много активна е фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, те създадоха философска платформа, според която независимо от национална и регионални интереси, светът трябва да разбере, че има предизвикателства, включително дори тероризма и миграцията, които да инициират глобална солидарност", смята гостът.

"В контекста на мигрантската криза видяхме два модела на световен ред, които бяха сравнително рационални - конфронтационният модел между Изток и Запад по време на Студената война, който все пак имаше разумни механизми, удържали света да бъде предвидим. След като Студената война отмина, видяхме друг модел на световен ред, основно еднополюсен - имахме ясна победа на западен тип цивилизация, на либерална демокрация, но и той не се удържа дълго", обясни Попов.

Гостът изрази мнение, че разпадането на блоковата система и деколонизацията са създали условията за възникването на мултикултурализъм, и че "някой" трябва да организира това разнообразие.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
ЕС заплашва Ливан със санкции заради липсата на правителство