Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

За първи път от години МААЕ е оптимист за новите ядрени мощности

Ядрените централи са спестили 60 гигатона въглеродни емисии за последните 50 години

За първи път от години МААЕ е оптимист за новите ядрени мощности

Снимка: Архив Ройтерс

За първи път от инцидента във Фукушима Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) ревизира в посока нагоре прогнозите си за развитие на ядрената енергия, става ясно от публикация с очакванията за сектора до 2050 година. През следващите години ще бъдат инсталирани мощности с нетен електрически капацитет от 792 гигавата, пишат от агенцията.

През 2020 година от МААЕ очакваха нови 715 гигавата ядрени мощности до 2050 година. В момента в експлоатация са общо 393 гигавата ядрени мощности.

Още по темата

Това е оптимистичният сценарий за развитието на ядрената индустрия и зависи от изпълнението на няколко фактора, като например ускоряване на въвеждането на нови технологии, като например използването на ядрена енергия за отопление или производство на водород.

Песимистичният сценарий на МААЕ е до 2050 година ядрените мощности да останат на днешното ниво - 392 гигавата.
Ядрените централи не емитират въглероден диоксид при производството на електроенергия и това ги прави напълно съвместими с новите цели за зелена икономика, коментират още от организацията. Оттам посочват, че ангажиментите по Парижкото споразумение могат да се окажат в подкрепа на индустрията.

Според изчисленията на Международната агенция за енергетика (МАЕ) ядрената енергия е спестила емитирането на 60 гигатона въглероден диоксид през последните 50 години.

Оптимистичните прогнози на МААЕ сочат още, че ядрените мощности ще произвеждат 12% всичката електроенергия. През миналата година очакванията бяха за дял от 11 на сто, а към 2020 година делът на ядрените централи в световния енергиен микс е 10%.

Според най-лошия сценарий за развитието на ядрената енергетика до 2050 година делът на централите ще намалее до 6%.

От МААЕ посочват високата възраст на работещите ядрени блокове днес - средно 30 години. Въпреки че срокът за експлоатация на част от тях е удължен (до 60 години, а дори в някои  случаи - до 80 години), са нужни нови мощности. Това ще бъде едно от предизвикателствата за Европа и Северна Америка, където блоковете са на "пенсионна" възраст.

Спънка пред развитието на ядрената енергетика може да бъдат ниските разходи за изграждането на централи, използващи възобновяеми енергийни източници, както и ниската цена на природния газ. И двата енергийни източника в момента се разглеждат като най-приемлива алтернатива на въглищата и петрола.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Bloomberg: Мислите, че всичко е много скъпо - почакайте да видите какво предстои