IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задържаният от Иран британски танкер вече е освободен

Плавателният съд се е насочил към Обединените арабски емирства

18:45 | 27.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Задържаният от Иран петролен танкер "Стена Имперо", плаващ под британски флаг, беше освободен днес и се насочи към Обединените арабски емирства, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, като се позоваха на компанията собственик.

Танкерът е напуснал Иран и плава в международни води на път за Дубай, където екипажът ще премине медицински прегледи, заяви базираната в Швеция компания "Стена Булк". Президентът на компанията Ерик Ханел каза, че 16-членният екипаж е добре, като се имат предвид обстоятелствата. Той заяви, че танкерът изглежда в добро състояние и вероятно ще възобнови работа до около седмица. 

Иранските морски и пристанищни власти казаха, че корабът е напуснал Иран сутринта. Няколко часа по-късно той за първи път от няколко седмици е започнал да излъчва сигнал за своето местоположение край иранското пристанище Бандар Абас, където беше държан от 19 юли.

"Стена Имперо" беше задържан от Иран в Ормузкия проток, след като иранският танкер "Грейс 1", преименуван по-късно на "Адриан Даря 1", беше задържан на 4 юли край британската територия Гибралтар по подозрение, че превозва петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Впоследствие властите в Гибралтар освободиха иранския танкер.

Британското външно министерство каза днес, че "Стена Имперо" е бил "незаконно задържан от Иран" и че "това е част от опитите за нарушаване на свободата на корабоплаване". "Ние работим с нашите международни партньори, за да защитаваме корабоплаването и да поддържаме международното върховенство на закона", заяви министерството.

До задържането на корабите се стигна след месеци на засилено напрежение в Персийския залив в резултат на решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли едностранно САЩ от ядреното споразумение с Иран, подписано през 2015 г. САЩ наложиха санкции, които не позволяват на Иран да продава своя петрол в чужбина и нанасят значителни вреди на икономиката му. Оттогава Иран започна да нарушава условията на споразумението.

Междувременно в Близкия изток бяха извършени поредица от нападения, за които САЩ обвиниха Иран. Атаките достигнаха своя връх на 14 септември, когато бяха нападнати петролни съоръжения в Саудитска Арабия. В резултат цените на петрола отбелязаха най-голямото си повишение в процентово отношение от войната в залива през 1991 г. Съюзените с Иран йеменски бунтовници хуси поеха отговорност за нападението на 14 септември, но според Саудитска Арабия зад него стои Иран. Техеран отрича да е замесен и предупреждава, че евентуално нападение срещу него, предприето като ответна мярка, би довело до същинска война.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още