Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Загубена кауза ли е въглеродната неутралност за Европа и света?

Целите до 2030 г. са практически невъзможни за постигане, освен ако Европа не реши, че няма нужда от енергия, смята Боян Рашев

гледано: 2130   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Въглеродната неутралност е загубена кауза в глобален мащаб и в Европа, освен ако Старият континент не реши да се самоубие икономически. Пренасочването на пари се прави от политици, които нямат реална представа как функционират процесите и които са длъжни да отправят обещания за климатична неутралност, за да бъдат избрани. Много е лесно да се дава обещание за след 30 години. Това заяви Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта зелените политики и пречупването на европейския бюджет през Зелената сделка са "най-уместният инструмент в момента за политиците и корпорациите, който те използват на гърба на съвсем нормалните желания на хората да живеят в един по-чист свят. На правителствата им харесва да преразпределят богатства и климата се оказа перфектната предпоставка да осъществят целите си".

"По отношение на целите на ЕК за редуциране на емисиите с 55% до 2030 г., трябва първо да се уточнят цифрите. Пикът на въглеродните емисии в ЕС беше достигнат през 1979 г., а не през 1990 г., която се използва като референтен период от комисията. За малко повече от 40 години тези емисии са спаднали с около 20%, като най-голяма част от спада се дължи на факта, че тежката индустрия фактически напусна ЕС и отиде в Индия и Китай. И сега ние ги обвиняваме тези компани и държави, че произвеждат много емисии, а те имат много емисии, защото произвеждат продукти, които ние употребяваме."

По думите на Рашев целите до 2030 г са "практически невъзможни за постигане, освен ако Европа не реши, че вече няма нужда от енергия ... по време на извънредните блокировки и спирането на световната икономика потреблението на енергия намаля само с 10% - представете си какво означава да намалим емисиите с 55%. Реалността е, че нефтът, газът и въглищата представляват 85% от световната енергия - и сега и през 79-та година".

Във връзка с потенциалния реципрочен ефект от затварянето на въглищните централи, които са обект на нарастващ натиск в САЩ и Европа, Рашев изрази мнение, че "затварянето на въглищните централи ще доведе до автоматично повишение на потреблението на газ, чиято цена буквално ще излети и ще се върне във времето отпреди шистовата революция."

"При тази политика на ЕС всичките ТЕЦ-ве "Марица" са обречени, използвайки лингнити въглища, защото те произвеждат най-много емисии. Конвертирането им на газ би означавало много по-висока цена на тока и автомична загуба на българската енергийна независимост по отношение на въглищата".

Според Рашев пред България са поставени две опции: "или да играем заедно с държавите от ЦИЕ, които имат смелостта да отстояват своите национални интереси, или да се възползваме от европейските пари да подобрим енергетиката ни, от което така или иначе се нуждаем".

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
0
 
7
zelka007 до: vzhekoff
преди 3 седмици
пробвай четене на текст с разбиране ... помага да придобиеш по-добра представа за заобикалящият те свят андрешко ... :)))

точно в това е гъдела ... държава разкъсвана дълги години от граждански войни ... държава където първите демократични избори са проведени 1990 ... минималната месечна заплата е $100 ... една от най-бедните държави в западното полукълбо ... :))) ... основно земеделска държава със съпътстващите това индустрии ...

имат политици с визия и които държат на международните споразумение , 70% от електроцентралите са частни , електропреносната мрежа е държавна ... и залагат на ВЕИ - вятър (имат потенциал за 1000МВт и са усвоили вече около 15%) , имат доказан потенциал за геотермална енергия от около 1500МВт и го усвояват постепенно . взимат безлихвени заеми от американската банка за развитие , последният беше за около $100млн. и изграждат нови подстанции и далекопроводи ... ето ти най-голямата им геотермална централа ...

https://www.youtube.com/watch?v=NgbUAzJZVZw&feature=emb_logo

san-jacinto-tizate има инсталиран капацитет за производство на енергия от 72 MW с производство между 65 и 72 MW, или фактор на капацитета от около 95% . заводът работи от 2013 г. с PPA с фиксирана цена до 2029г - $129МВтч до 2029 , след това на пазарен принцип , експлотационният срок е около 80 години на съоръжението . произвежда около 255 000 тона СО2 кредити годишно . разполагат с две генериращи турбини , имат 13 производствени кладенеца за пара и саламура и 7 инжекционни кладенеца . работят на затворен цикъл , почти не хабят вода . в пълният смисъл на думата възобновяема енергия , пълна самодостатъчност и независимост на енергията ... :))) ... 72МВт е горе-долу консумацията на цяла София със все жилищата и предприятията ... :)))

схващаш ли къде е хуморът в ситуацията ... никарагуа баце ... :))) ... дето викаш държава от третия свят ... виж клипчето - ако можеш да схванеш технологията дето има като послание , после виж некое клипче с падащия комин в мариците и пак пиши за талибани ... :)))
0
 
1
 
6
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
"Математически" е загубена, ще видим "идеалистически" дали ще стане. Доста прасета се въртят из ЕС, ЕК и ЕП. Ако поорежем малко сланината може и да остане нещо сносно за живеене.
1
 
2
 
5
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Тук само някакви талибани взеха да пишат. 80% от населението имали ток - това в 21 век ! Трябва да си завършени *** за да даваш такива примери.
2
 
4
 
4
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
а на Рашката даже няма да си направя труда да му прочета платената статията ... доста платени статии съм му чел вече !
4
 
2
 
3
khao до: Императорът
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
хахаха, май се обърка нещо ... това дето си написал е факт и за това толкова се мотат със зелената сделка ... така ли се уволняват миньори, които могат да гласуват ? ... сега остава въпроса как ти дойде това прозрение ... поумняваш или е имало удар с тежък предмет ?

Още от Други
Гладни бунтове обхванаха Нигерия