IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заклинанията за още мита са спънали световната търговия през 2018 г.

Компаниите отговарят по няколко начина на перспективата движението на стоки между границите да стане още по-скъпо

10:24 | 26.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световната търговия бележи спад в края на миналата година, след като вносът към и износът от Китай е намалял – сигнал, че по-високите мита и заплахите за още мита охлаждат глобалния икономически растеж, съобщава Wall Street Journal.

Данните показват, че в края на миналата година усилията на САЩ да преоформят търговските си отношения все по-силно са нарушавали глобалната търговска система и трансграничните производствени линии, които компаниите са изградили през последните десетилетия.

Данни, представени в понеделник от Холандското бюро за анализ на икономическата политика CPB (CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis) показва, че общият обем стоки, преминал границите, се е увеличил с 3,3% през 2018 г., което сочи забавяне спрямо ръста от 4,7% през 2017 г.

Но потоците през последните три месеца на годината са се свили с 0,9% спрямо предишното тримесечие, а търговията на Китай с останалата част от света допринася в най-голяма степен за спада.

Данните излязоха в момент, в който американският президент Доналд Тръмп отложи увеличаването на митата върху китайски стоки, което трябваше да влезе в сила от 1 януари, заради „значителен напредък“ по редица въпроси, включително интелектуалната собственост и технологичния трансфер, след нов кръг преговори.

Вносът на Китай се е свил с 13% през декември в сравнение със същия месец на 2017 г., а износът е намалял с 5,6%. Търговските потоци към и от САЩ и еврозоната до голяма степен са останали без промяна през последното тримесечие на 2018 г. на годишна база.

„Ефектите от търговската война се усещат:, казва Раул Лиринг, ръководител на анализа по международната търговия в ING Bank. “Митата вършат работата си“.

Тъй като парализата на работата на американското правителство отложи публикуването на данните за търговията през декември, икономистите в CPB допускат, че няма промяна в американските търговски потоци между ноември и декември.

Компаниите отговарят по няколко начина към перспективата движението на стоки между границите да стане още по-скъпо. Някои правят предварително по-големи поръчки, за да избегнат по-високи разходи. Други спират да харчат за разширяване или подобряване на капацитета, докато в същото време отлагат нови поръчки за износ.

Американските компании и потребители, в резултат на намаляването на данъците и по-високите разходи на федералното правителство, са увеличавали вноса през по-голямата част от миналата година. Вносът на промишлени доставки и потребителски стоки се е увеличил, за да отговори на по-силното търсене на американските потребители, но е изостанало през последните месеци на годината.

Има още сигнали през цялата 2018 г., че САЩ няма да останат незасегнати от международната икономическа слабост. Износът на САЩ достигна своя пик през май и оттогава се свива. Износът на храни, ударени от реципрочните мита и от по-силния долар, са изправени през особено остър спад.

Сред големите икономики британският бизнес среща най-голямата несигурност около бъдещите пречки пред търговията, включително заради Brexit. Британската икономика се е забавила през 2018 г., бизнес инвестициите са намалели, а обемът на вноса и износа бележи спад в сравнение с предишната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още