IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за киберсигурността на Китай е като „заредено оръжие“?

Няма истинска неприкосновеност на личния живот без сигурна мрежова технология, смятат от Министерството на търговията на САЩ

18:08 | 09.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският закон за киберсигурността позволява на страната да извършва международен шпионаж, а неговото естество може да се сравни със „заредено оръжие“, пред което останалите държави по света не искат да застават, смята американски представител, пожелал да запази анонимност, цитиран от Euracitv. 

“Китайското правителство разглежда сериозно този проблем“, споделя още той по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Според него законът за киберсигурността задължава китайските компании да си сътрудничат с комунистическото правителство при процедури, използващи като средство шпионажа.

Опасенията са свързани конкретно с член 28 от китайския закон за киберсигурността, който гласи: „Операторите на мрежи трябва да предоставят техническа помощ и съдействие на органите за обществена сигурност и националните органи за сигурност, които поддържат националната сигурност и разследват престъпна дейност в съответствие със законодателството“.

Поради тази причина американските власти подозират, че Huawei участва в подобни кампании за шпионаж, въпреки че все още не са разкрити конкретни доказателства.

„Законът позволява на правителството да принуждава китайските компании да извършват шпионаж от името на местните власти“, категоричен е анонимният американски представител.

През последните седмици Вашингтон оказва натиск върху регулаторните органи на Европейския съюз (ЕС) да блокира достъпа на Huawei до телекомуникационната инфраструктура на блока.

Ръководителят на Националния център за киберсигурност на Великобритания Кийрън Мартин зави през изминалата седмица, че все още няма доказателства, който да разобличават Huawei.

От друга страна помощник-секретарят на Министерството на търговията на САЩ Дейвид Редъл споделя, че „не може да съществува истинска неприкосновеност на личния живот без сигурна мрежова технология“.

По неговите думи е напълно възможно да има реална защита на потребителите и процъфтяващ пазар на технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Все е е някое правитество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още