Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Западният свят започва да се възстановява от пандемията, но с различна скорост

Макар че коронавирусът все още представлява риск, потребителите с натрупани спестявания се очаква да стимулират растежа

Западният свят започва да се възстановява от пандемията, но с различна скорост

Снимка: Koral Carballo/Bloomberg

След най-лошата година за световната икономика след Голямата депресия Западът се готви за силен скок, тъй като масовата ваксинация срещу COVID-19 стимулира връщане към сравнително нормален живот, пише Wall Street Journal.

Съживяването обаче ще дойде на фази, тъй като времето и скоростта на възстановяването в Северна Америка и Европа ще зависят до голяма степен от темпа и обхвата на ваксинацията, съобщават икономисти. Очаква се икономики в Северна Америка и Европа да се изстрелят силно нагоре, след като магазините, ресторантите и хотелите се напълнят с ваксинирани клиенти, въоръжени със спестяванията, които са натрупали по време на дългата пандемия. Moody’s Analytics счита, че домакинствата в цял свят имат спестявания от 5,4 трлн. долара към края на първото тримесечие.

Страни като САЩ и Великобритания се очаква да постигнат по-бързо възстановяване, стимулирано от потребителите, тъй като правителствата им се доближават до изпълнението на ваксинационните си цели. Данни идния четвъртък се очаква да покажат, че ръстът на американската икономика се е ускорил през първото тримесечие със смекчаването на ограниченията за коронавируса и увеличаването на брой на ваксинираните.

В Европа, където ваксинацията буксува заради проблеми с доставките и притеснения от странични ефекти, икономиките вероятно ще се нуждаят от повече време, за да се отърсят от ступора заради блокадите. Очаква се данни идния петък да покажат, че икономиката на еврозоната се е свила през първото тримесечие, тъй като някои страни въведоха отново ограничения за овладяване на нови вълни от заразени, макар че някои по-нови допитвания показват, че ръстът вече се е завърнал през април.

„Единственият път за гарантиране на повторното отваряне на икономиката е чрез ваксиниране. Икономиките, които ваксинират най-бързо населението си, ще оглавят лигата на растежа“, смята Клаус Баадер, главен глобален икономист в Société Generale.

Още по темата
Съживяването обаче може да забуксува. Варианти на вируса може да заобиколят имунните защити и да доведат до нов ръст на случаите. Този риск тревожи не само представителите на общественото здраве, но и държавни ръководители, които опитват да възстановят здравето на отслабените си икономики. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви миналата седмица, че разпространението на мутациите на вируса е значителна заплаха за очакваното възстановяване на еврозоната.

Макар че ваксините помагат за побеждаването на COVID-19 в голяма част от Запада, пандемията далеч не е приключила в страни като Индия и Бразилия, където растящи вълни от заразени препълват болници и засягат икономическата дейност.

Икономисти очакват САЩ да регистрират годишен растеж от 6,5% през първото тримесечие, тъй като растящите потребителски разходи компенсират спирането на петролния добив в Тексас заради лошото време и нарушаването на снабдяването в автомобилната индустрия.

Очакваното възстановяване е подкрепено и от рекордно ниските лихви и пакета от стимули на администрацията на Байдън на стойност 1,9 трлн. долара.

Международният валутен фонд очаква САЩ да постигнат годишен растеж от над 6% тази година, тъй като ваксинацията позволява на компаниите да отворят отново врати, а потребителите – портфейлите си. Фондът очаква американската икономика да надмине размера си преди пандемията тази година, а други големи икономики да последват през 2022 г. Китай вече възстанови изгубените си позиции заради COVID-19.

Големи авиокомпании като Southwest Airlines и American Airlines Group връщат пуснати в принудителен отпуск пилоти и стюардеси, тъй като търсенето на пътувания се увеличава, след като остана вяло една година. „Смятаме, че най-сетне най-лошото е зад гърба ни“, заяви миналата седмица Гари Кели, главен изпълнителен директор на Southwest.
САЩ са осигурили най-малко една доза ваксина на 42% от населението си, а всички щати разширяват възможностите за ваксиниране до всички хора на възраст от 16 години нагоре. Случаите на COVID-19 в страната отново намаляват, след като се увеличиха през март. Смъртните случаи и хоспитализациите спадат, особено сред възрастните хора.

За сметка на това се очаква еврозоната да постигне годишен спад от 3,2% през първото тримесечие, след като страни като Франция затегнаха ограниченията на фона на растящите случаи на COVID-19.

„Виждаме свят, който все още прекарва много време у дома и потребява много от храните и напитките си вкъщи“, коментира миналата седмица Марк Шнайдер, главен изпълнителен директор на Nestlé, най-голямата компания в света за пакетирана храна.

Повечето европейски страни са по-бавни във ваксинирането на гражданите си от САЩ. 27-членният ЕС е предоставил поне една доза от ваксината на едва 21% от гражданите си, сочат данни от проекта Our World in Data на Оксфордския университет.

Ваксинациите обаче се ускоряват благодарение на разширяването на достъпа и на допълнителните доставки. Това открива пътя за по-силен растеж през второто полугодие на тази година. МВФ прогнозира ръст от 4,4% в еврозоната през 2021 г., ръководен от възстановяването във Франция и Германия.

Ръстът във Великобритания, която през 2020 г. преживя най-дълбоката си рецесия от лютата зима на 1709 г., вече показва признаци на рязък ръст на фона на предпазливото повторно отваряне на страната след скоростната ваксинация.

Зад различията в разпространението на ваксините стои сложен микс от регулаторни и политически решения, проблеми с доставките, бюрокрация и логистични предизвикателства.

Страните от ЕС осигуриха първите си дози седмица по-късно от САЩ и две седмици след началото на ваксинирането във Великобритания. В началото на годината разпространението на ваксините в ЕС беше нарушено от проблеми с доставките на ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca, които породиха напрежение с Великобритания и други страни.

Сега държавните ръководители в Европа са оптимистични, че повечето пълнолетни граждани ще получат ваксина през лятото, тъй като производството на ваксини се засилва. Европейската комисия съобщи в петък, че ЕС е напът да постигне целта си да ваксинира 70% от пълнолетното население до юли.

През последните седмици обаче възникна ново препятствие. Регулатори в Европа и САЩ проверяват редки случаи на тромбози при млади хора, свързани с ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson.

Страните реагират различно, отразявайки различните степени на напредък в преодоляването на пандемията и ваксинирането на населението им.

Властите във Франция, например, където леглата в интензивните отделения в много области са пълни с пациенти с COVID-19, сега опитват да насърчат хората да си сложат ваксината на AstraZeneca, след като по-рано подценяваха ефективността й.

Други европейски правителства, включително в Германия и Великобритания, ограничават употребата на ваксината на AstraZeneca до по-възрастни групи от населението. Дания спря изцяло употребата й. Европейската агенция по лекарствата препоръчва на всички страни да продължат да я използват, като заяви, че ползите в предотвратяването на случаи на COVID-19 и на смъртни случаи са повече от рисковете, свързани с ваксината.

Докато западните страни дебатират предимствата на отделни ваксини, усилията за ваксиниране на най-бедните страни срещу COVID-19 се бавят в момент, когато пандемията засяга по-тежко развиващи се страни.

Инициативата Covax, подкрепена от Световната здравна организация и богати страни, за доставка на безплатни ваксини на 92 страни с преобладаващо ниски и средни доходи неотдавна намали броя на ваксините, които планира да осигури до края на май с 40% до 145 млн. дози, защото западни страни са купили дози, а Индия, която е основен снабдител, спря износа на ваксини, тъй като се бори с ръст на случаите у дома.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
" ..... ваксинирани клиенти, въоръжени със спестяванията, които са натрупали по време на дългата пандемия. Moodys Analytics счита, че домакинствата в цял свят имат спестявания от 5,4 трлн. долара ..."Аха. Да. И вече тръгват да изконсумират с натрупаните пари натрупаните през това време стоки и услуги, основно. Даже се канят да летят със самолет по четири пъти седмично, щото не са летели изобщо вече повече от година време ...
1
 
7
 
1
преди 1 месец
"...масовата ваксинация срещу COVID-19 стимулира връщане към сравнително нормален живот..."нататък няма смисъл да се чете ...

Още от Други
НАТО предупреди за "системни предизвикателства" заради агресивното поведение на Китай