IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна историческа среща на Организацията на американските държави

Американският президент Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро се поздравиха взаимно - сигнал за нормализиране на отношенията между двете държави

09:15 | 11.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Барак Обама се здрависва с Раул Кастро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама се здрависва с Раул Кастро. Снимка: Ройтерс

В столицата на Панама бе открита историческа среща на високо равнище на Организацията на американските държави (ОАД). В нея участват американският президент Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Двудневният форум, в който за първи път участва и Куба, започна в 19:40 часа местно време (00:40 ч. по Гринуич) в присъствието на над 30 държавни ръководители.

„Тази среща има наистина специално измерение. За първи път в историята край една и съща маса се събират 35 държавни и правителствени глави от района“, отбеляза със задоволство в речта си за откриването на форума генералният секретар на ОАД Хосе Мигел Инсулса, който определи срещата като „историческа“.

Белият дом посочи, че по-късно днес е възможно да има среща между Обама и Кастро - първата между лидери на двете страни от 1956 г. насам.

След дискусии държавните ръководители ще участват в официална вечеря в стария град на столицата Панама, след което ще се съберат на пленарна сесия. Обама и Кастро се поздравиха взаимно на откриването на срещата.

На заредена със символика снимка от церемонията по откриването Обама, Кастро и еквадорският президент Рафаел Корея разговарят и се усмихват, отбелязва Ройтерс. Барак Обама и Раул Кастро се ръкуваха на откриването на срещата на върха в Панама.

Според говорителката на Белия дом Бернадет Мийхан двамата държавници са се ръкували и са разменили по няколко думи преди официалното откриване, както през декември 2013 г., когато бяха в Южна Африка за погребението на Нелсън Мандела, посочва Франс прес.

Други американски представители уточниха, че двамата лидери не са имали време за съществен разговор. Преди четири месеца Обама и Кастро обявиха намерение да нормализират отношенията между страните си. Оттогава се водят преговори за откриване на американско посолство в Хавана и за възобновяване на търговията.

В навечерието на форума на върха двамата проведоха втория телефонен разговор помежду си, припомня ТАСС.

Още международни новини четете в Dnes.bg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още