Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Заради коронавируса Аржентина обложи с данък богатите

„Милионерският данък“ засяга около 12 хил. аржентински граждани, които имат декларирани активи за над 200 млн. песо

Заради коронавируса Аржентина обложи с данък богатите

Снимка: Pixabay

Властите в Аржентина одобриха данък върху богатството на около 12 хил. от най-заможните хора в страната, съобщава BBC. По този начин правителството цели да покрие мерките срещу коронавируса, както и медицинските доставки и помощи за бедните и малкия бизнес. 

Още по темата

В сесия на Сената на Аржентина, беше одобрен т.нар. "принос за солидарност", който получи подкрепата на 42 гласа срещу 26 "против“.

Правителството на президента Алберто Фернандес се надява да събере 300 млрд. песо (3,75 млрд. долара) с еднократната такса, която по-рано бе приета от Камарата на депутатите със 133 "за" срещу 115 "против".

Към днешна дата в Аржентина са регистрирани близо 1,5 млн. заразени с коронавирус, както и повече от 39 000 починали. Пандемията изостри и без това високите нива на безработица и бедност в държавата, която е в рецесия от 2018 г.

Според схемата - наричана още "милионерски данък" ​​- хората с декларирани активи над 200 млн. песо ще плащат прогресивна ставка до 3,5% върху състоянието си в Аржентина и до 5,25% върху това извън страната. От приходите 20% ще отидат за медицински консумативи за пандемията, други 20% за малкия и среден бизнес, 15% за социални разработки, 20% за стипендии за студенти и 25% за предприятия за природен газ.

"Данъкът ще засегне 0,8% от общите данъкоплатци“, посочва един от авторите на проекта, депутатът Карлос Хелер. "42% имат активи в долари, от които 92% се намират в чужбина“, изтъква той.

Хелер споделя, че планът е "далеч от облагането на производствената дейност“.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 1 месец
Интересно, кой ще спонсорира тези политици на следващите избори, точно тези на които ще им се въведе данък ли? :)
0
 
5
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Милионерският данък" се въвежда само за радост на бедните. Иначе, историята показва, че събираемостта му е много слаба. Не и при сегашната глобална икономика. Повечето хора си намират законен или полузаконен начин да не платят тези пари. А в случай, че властите не са им оставили спасителна "вратичка", богатите просто се местят в друга държава заедно с капиталите си. Така страната въвела данъка обеднява още повече.
1
 
5
 
2
Shadow1 до: mariata
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да не бързаме толкова със смелите идеи тип Робин Худ. Такъв данък завучи утопично но аз бих казал че ще влоши още нещата. На мен ми харесва идеят на сегашното облагане с процент от дохода еднакъв за всички. Усилията трябва да са насочени към намаляне на бюрокрацията, постоянно осъвременяване на законодатрлството и въвеждане на електронни услуги за всичко възможно.
2
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Браво, и тук трябва тези с над 1 милион евро активи да дадат своя дан. Явно няма да е от сърце ... и най-вече тези, които са получавали обществени поръчки

Още от Други
Дневникът на една икономическа криза