IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо големите инвеститори не залагат всичко на лекарството за COVID-19?

Много от фармацевтичните компании отчитат сериозен ръст в стойността на акциите си без да са постигнали реален напредък в проучванията за лечение на заразата

09:00 | 17.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

Докато лекарствените компании се надпреварват в намирането на ефективно лечение за коронавируса, големите инвеститори правят предпазливи залози относно вероятните победители в състезанието.

Хедж фондовете и компаниите за рисков капитал, които се занимават с прогнозиране на корпоративното бъдеще и икономиките, все по-уверено твърдят, че много от дружествата в крайна сметка ще разработят ефективно лекарство срещу COVID-19, пише The Wall Street Journal. 

Въпреки това, успешните разработки, които биха могли да помогнат на милиони, дори милиарди хора по света, може да не доведат до големи печалби за акционерите, твърдят инвеститорите. Някои дори поставят мечи залози за фармацевтични компании, за които смятат, че предизвикват прекомерно вълнение от своя напредък по отношение на лечението на вируса.

„Голяма част от цените на техните акции нямат особена прилика с реалността“, казва Джоузеф Еделман, ръководител на хедж фонд Perceptive Advisors.

Еделман подчертава, че ръстът в стойността на акциите на компании като Gilead Sciences Inc. изпреварва събитията и отразява една вероятна бъдеща възможност за откриване на лек срещу COVID-19.

Цената на акциите на Gilead е нараснала с 18,9% от началото на тази година, благодарение на ремдесивир, антивирусно лекарство, прилагано интравенозно, което съкращава времето за възстановяване на хоспитализирани пациенти с диагноза коронавирус, според последните данни.

Ситуацията с търсенето на нови успешни лекарства винаги е обвита в несигурност, но онези, които залагат на намиране на лек срещу коронавируса, са изправени пред уникални предизвикателства. Някои от най-иновативните и обещаващи подходи в тази насока са все още недоказани. Компаниите се конкурират помежду си, както и с нестопански организации, решени да направят свой пробив. Успешните лекарства или ваксини обаче могат да се сблъскат с трудности при ценообразуването, производството и дистрибуцията.

Ето и някои от проблемите, с които се сблъскват инвеститорите - могат ли леченията срещу COVID-19 да помогнат едновременно на болните от коронавирус, както и на здравите, предпазвайки ги да не се разболеят, или тук ще трябва да се създаде друго лекарство? Ще направят ли ваксините лечението по-малко необходимо? Ще позволят ли правителствата на компаниите да начисляват достатъчно високи цени, за да генерират значителни печалби?

Лари Робинс, който ръководи хедж фонда Glenview Capital Management, избягва залозите на възможни лечения на коронавирус, отчасти защото очаква изследователите да намерят ваксина, ограничавайки необходимостта от дори най-ефективното лечение.

Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Напълно вярно. Има учажно много доказателства, че няма как да се измисли ваксина. Правителствата се опитват да заробят малкия човек, но ще им се върне в един момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
щото е пълен кьорфишек и стадото се усети , че го будалкат яко за да спечелят на неговия гръб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още