Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Защо големите инвеститори не залагат всичко на лекарството за COVID-19?

Много от фармацевтичните компании отчитат сериозен ръст в стойността на акциите си без да са постигнали реален напредък в проучванията за лечение на заразата

Защо големите инвеститори не залагат всичко на лекарството за COVID-19?

Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

Докато лекарствените компании се надпреварват в намирането на ефективно лечение за коронавируса, големите инвеститори правят предпазливи залози относно вероятните победители в състезанието.

Хедж фондовете и компаниите за рисков капитал, които се занимават с прогнозиране на корпоративното бъдеще и икономиките, все по-уверено твърдят, че много от дружествата в крайна сметка ще разработят ефективно лекарство срещу COVID-19, пише The Wall Street Journal. 

Още по темата

Въпреки това, успешните разработки, които биха могли да помогнат на милиони, дори милиарди хора по света, може да не доведат до големи печалби за акционерите, твърдят инвеститорите. Някои дори поставят мечи залози за фармацевтични компании, за които смятат, че предизвикват прекомерно вълнение от своя напредък по отношение на лечението на вируса.

„Голяма част от цените на техните акции нямат особена прилика с реалността“, казва Джоузеф Еделман, ръководител на хедж фонд Perceptive Advisors.

Еделман подчертава, че ръстът в стойността на акциите на компании като Gilead Sciences Inc. изпреварва събитията и отразява една вероятна бъдеща възможност за откриване на лек срещу COVID-19.

Цената на акциите на Gilead е нараснала с 18,9% от началото на тази година, благодарение на ремдесивир, антивирусно лекарство, прилагано интравенозно, което съкращава времето за възстановяване на хоспитализирани пациенти с диагноза коронавирус, според последните данни.

Ситуацията с търсенето на нови успешни лекарства винаги е обвита в несигурност, но онези, които залагат на намиране на лек срещу коронавируса, са изправени пред уникални предизвикателства. Някои от най-иновативните и обещаващи подходи в тази насока са все още недоказани. Компаниите се конкурират помежду си, както и с нестопански организации, решени да направят свой пробив. Успешните лекарства или ваксини обаче могат да се сблъскат с трудности при ценообразуването, производството и дистрибуцията.

Ето и някои от проблемите, с които се сблъскват инвеститорите - могат ли леченията срещу COVID-19 да помогнат едновременно на болните от коронавирус, както и на здравите, предпазвайки ги да не се разболеят, или тук ще трябва да се създаде друго лекарство? Ще направят ли ваксините лечението по-малко необходимо? Ще позволят ли правителствата на компаниите да начисляват достатъчно високи цени, за да генерират значителни печалби?

Лари Робинс, който ръководи хедж фонда Glenview Capital Management, избягва залозите на възможни лечения на коронавирус, отчасти защото очаква изследователите да намерят ваксина, ограничавайки необходимостта от дори най-ефективното лечение.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
julian12 до: ing5rov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Напълно вярно. Има учажно много доказателства, че няма как да се измисли ваксина. Правителствата се опитват да заробят малкия човек, но ще им се върне в един момент.
1
 
3
 
1
преди 1 месец
щото е пълен кьорфишек и стадото се усети , че го будалкат яко за да спечелят на неговия гръб !

Още от Други
МААЕ: Ядрената енергетика е спестила на света 55 гигатона парникови газове