Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Защо отчаяната за газ Европа не купува втечнено гориво

Газовите пазари в Европа, Азия и САЩ са свързани чрез търговията с LNG, така че случващото се в един регион може да промени посоката на доставките

Защо отчаяната за газ Европа не купува втечнено гориво

Снимка: Bloomberg L.P.

Рекордните цени на природния газ в Европа не означават, че е изгодно да се изпращат всички наличности към региона.

Въпреки че европейските цени нараснаха повече от три пъти тази година, те тепърва трябва да изпреварват стойността на втечнения природен газ (LNG) за Азия – най-големия регион вносител. Ръстът се дължи на паническото изкупуване на количества преди зимния отоплителен сезон, което още повече увеличава конкуренцията за малката част от доставките, които се търгуват свободно на спот пазара и не са обвързани с дългосрочни договори.

Газовите пазари в Европа, Азия и САЩ са свързани чрез търговията с LNG, така че случващото се в един регион може да промени посоката на потоците. Очаква се на предстоящата среща на най-големите търговци и производители в Дубай – първата на живо от началото на пандемията – темата за покупките на LNG да бъде ключова, тъй като всички страни искат да държат хората на топло и светло през зимата.

Bloomberg обобщава в пет графики защо Европа не получава достатъчно LNG и какво ще е необходимо, за да се промени това.

1. Къде е LNG?

Европа премина от излишък към недостиг само в рамките на две години. Това е така заради растящото търсене в Азия, тъй като Китай успя бързо да излезе от пандемията. Най-лошата суша от десетилетие в Бразилия също допринесе за недостига, тъй като страната се обърна към LNG за производството на електричество, което обикновено се добива от водноелектрически централи. Всичко това остави силно ограничени доставки за Европа, като вносът намалява от началото на юни.

2. Дългосрочни договори

По-голяма част от обемите LNG е заключена в дългосрочни договори и голямата част от тях са за Азия. Така че това, с което разполагат трейдърите, всъщност е по-малко от половината на общите доставки. Тези контракти обикновено са свързани с петрол, който в момента е по-евтин от газа в европейските хъбове или от LNG в Азия. Това означава, че страните по-скоро ще се придържат към договорите си и това ще оставя още по-малко количества за спот пазара.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
0
 
1
 
27
Pyramid до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
Напразно се плюмчиш. Не ми пука.
3
 
2
 
26
Dr. Vatnikov до: Pyramid
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Мне, ще си продължим с полезните санкции. И нали са били полезни, според пyтeтo, значи ще сте доволни петолъчниците.
2
 
2
 
25
Pyramid до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
1.Янките са по-големи "петолъчници": Никой друг, няма чак толкова много на знамето си.2.Санкциите поначало са грешка и ощетяваха - уж, целево - само рашките но, те си преструктурираха това-онова, и свалиха зависимостта си отвън.3.Обаче, могат и сега, компенсират наистина продължителен период, в който, търпяха загуби. Може да не ти изнася и да ти е нервно.но, ТОВА не променя фактите.4.Нямам идея, кой "църка молби".Съответно,6.Що си нервен, ако уж всичко ти е ОК?
5
 
2
 
24
Dr. Vatnikov до: Pyramid
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Петолъчник, нали санкциите били полезни, бе? Така ви каза най-мъдрото жуже пyтeтo. Айде изяснете се първо, преди да църкате молби.
3
 
1
 
23
Dr. Vatnikov до: Pyramid
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Чакай ти от умрял писмо

Още от Други
Финансовите министри от Г-20 одобриха глобалната данъчна реформа