IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Тръмп смята, че НАТО е на смъртно легло?

Средствата, които страните членки заделят за отбрана, е противоречив въпрос

18:30 | 03.12.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Срещата на върха на НАТО отбелязва 70-годишнината на алианса в Лондон тази седмица, но някои от основните участници не са в празнично настроение, пише CNBC.

Най-големият гост, американският президент Доналд Тръмп, пътува до британската столица, за да присъства на срещата и да се присъедини към останалите държавни ръководители при отбелязването на 70-годишното съществуване на НАТО.
Тръмп многократно е заявявал, че САЩ дават твърде много пари за алианса, главно за поддържането на противоракетните системи в Европа и 65 000-те американски военни на континента. Днес американският президент обвини Германия, че не плаща справедливия си дан за отбрана.

Оттегляне на САЩ от НАТО на практика би унищожило организацията с един удар, но макар нито един официален представител да не е заявявал това, носят се слухове, че Тръмп обмисля прекратяване на американската намеса.
Самият алианс счита, че като процент от брутния вътрешен продукт САЩ далеч ще задминат по разходи останалите страни членки през 2019 г. През 2014 г. всички страни от НАТО се съгласиха да повишат разходите си за отбрана до 2% от БВП до 2024 г. НАТО НАТО

Данни на алианса показват, че към юни тази година само седем от 29-те страни членки, включително САЩ, са заделили поне 2% от годишния си БВП за отбрана тази година.

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг защити разходите на страните членки. „По отношение на разходите съюзниците от НАТО наистина увеличават усилията си и правят повече, отколкото през последните много години“, заяви той пред CNBC в Лондон.

Според Столтенберг Европа и Канада са на път да прибавят над 400 млрд. долара в бюджетите си за отбрана до 2024 г. „Това е безпрецедентно и ще направи НАТО по-силна“, допълни той.

Ако допълнителните разходи станат факт, общите разходи на всички съюзници от алианса ще достигнат приблизително тези на САЩ. НАТО НАТО

Първото въплъщение на НАТО беше споразумението от 1947 г. между Франция и Великобритания да си помагат взаимно в случай на нападение от Германия или Съветския съюз. То прерасна във военен алианс, който включи САЩ. През 1949 г. страните членки подписаха Северноатлантическия договор.

През 1966 г. Франция при управлението на президента Шарл дьо Гол напусна военното крило на НАТО заради съмнения в мощта на организацията при нашествие на Съветския съюз.

Пълноправното членство на Франция беше възстановено едва през 2009 г. и само десет години по-късно настоящият френски лидер Еманюел Макрон отново се съмнява в алианса.

Той заяви, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“ заради натиска за реформи от Тръмп и непредсказуемостта на военните действия на Турция. Макрон отбеляза, че турското нашествие в Сирия е заплаха за битката на НАТО срещу „Ислямска държава“. НАТО НАТО

В гневен отговор турският президент Реджеп Ердоган заяви, че самият Макрон е в състояние на „мозъчна смърт“ и проявява неуважение, като поставя под въпрос действията на страната му.

Столтенберг каза в понеделник, че макар страните членки на алианса често да са на различни мнения, историята показва, че „винаги сме могли да постигнем споразумение около основната задача да се защитаваме и отбраняваме взаимно“.

Срещата на Тръмп, Макрон и Ердоган тази седмица ще постави на сурово изпитание тази теория.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Не знам дали е на смъртно легло,но от разпадането на комунизма до сега НАТО е убило2 000 000 души!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
panther
преди 4 години
NATO е създадено като защита срещу СССР и сателитите му, които в резултат подписват Варшавския договор. Почти всички страни от Варшавския договор вече са в НАТО. СССР се разпадна. Кого точно пази НАТОто и от какво точно го пази?Другия интересен въпрос, е къде е участвало отбранителното НАТО досега в защита на някой и колко пъти НАТО е нападало независими държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още