IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахованите загуби от експлозията в Бейрут са за близо 3 млрд. долара

Ливанският президент не изключва външна намеса

21:05 | 07.08.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Застрахованите загуби от експлозията на складовете на пристанището в Бейрут вероятно възлизат на общо около 3 млрд. долара, като се равняват на щетите от експлозия на китайското пристанище Тиендзин през 2015 г., съобщават източници от индустрията и анализатори, цитирани от Ройтерс.

Взривът във вторник, който е най-големият в историята на Бейрут, отне живота на 154 души, разруши част от града и предизвика сеизмични трусове в региона.

Официални представители съобщиха, че експлозията може да е причинила икономически щети за 15 млрд. долара. Голяма част от тях не са били застраховани.

Въпреки това застрахователната компания Swiss Re оцени застрахованите загуби от експлозиите в склада в Тиендзин, при които загинаха най-малко 116 души, на между 2,5 млрд. долара и 3,5 млрд. долара.

„Правейки сравнение с Тиендзин, ще видим значителни застраховани загуби“, коментира Гислен Льо Кам, директор на компанията AM Best.

Източник от застрахователния сектор, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на въпроса, счита, че застрахованите загуби при експлозията в Бейрут са за около 2 до 3 млрд. долара.

Това включва искове от самото пристанище за щетите върху имота и прекъсването на бизнеса, които може да възлизат на общо „няколко стотин милиона“ долара.

Munich Re съобщи тази седмица, че взривът вероятно ще доведе до големи искове, но за момента не посочва конкретна сума.

Други две големи международни застрахователни компании, опериращи в Ливан, AXA и Allianz също съобщиха, че все още е твърде рано да посочат цифри.

Загубите в Тиендзин бяха големи отчасти заради стойността на хилядите вносни коли, които се намираха на пристанището.

В Бейрут експлозията разруши само голям зърнен силоз в Ливан. Страната с население от 6 млн. души внася почти цялото си зърно.

Макар че загубите, свързани със стоки, складирани на пристанището в Бейрут вероятно ще са по-ниски, отколкото в Тиендзин, те все пак ще бъдат значителни, казва втори източник, пожелал да остане анонимен.

Но експлозията в Бейрут разруши също жилищни и бизнес имоти, включително ресторанти и хотели, които според запознати източници вероятно ще съставлява по-голямата част от застрахователните искове.

Междувременно ливанският президент съобщи в петък, че разследването ще трябва да установи дали взривът е бил причинен от бомба или от друга външна намеса, предава Ройтерс.

„Причината все още не е установена. Има възможност за външна намеса чрез ракета или бомба или друг акт“, заяви президентът Мишел Аун пред местни медии.

Според държавния глава, който преди време заяви, че взривни материали са били складирани без мерки за безопасност от години на пристанището, следователите ще трябва да преценят също дали взривът се дължи на небрежност или на инцидент. До момента са задържани 20 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Това не значи, че не са арапи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
d333
преди 3 години
Импе, в Ливан, за твое сведение около половината население са християни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Защо пак моите застрахователни компании да плащат ни тия проклети арапи? Това е терористически акт: не е злополука !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още