Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Застрахователите ще трябва да изплатят рекордни суми за щети през 2017 г.

За миналата година ще бъдат удовлетворени искове от природни бедствия на стойност 135 млрд. долара

Застрахователите ще трябва да изплатят рекордни суми за щети през 2017 г.

Земетресението в Мексико през септември причини тежки поражения в столицата. Снимка: Ройтерс

Застрахователи ще трябва да изплатят рекордните 135 млрд. долара на потърпевши през 2017 г. - най-високата такава сума досега, след като миналата година изобилстваше от природни бедствия, включително урагани, земетресения и пожари.

Според данните на германския презастраховател Munich Re, цитирани от Ройтерс, щетите, причинени през изминалата година, възлизат на 330 млрд. долара (включително тези без застраховка).

Това е втората по стойност на нанесените щети година според статистиката. Преди нея е само 2011 г., когато силно земетресение, последвано от цунами, опустоши Япония. 

Още по темата

Макар отделните природни бедствия да не се свързват директно с климатичните промени, глобалното затопляне играе роля в промените на времето, посочва още Ройтерс. Според Munich Re в бъдеще трябва да се очакват още екстремни природни явления.

„Наблюдаваме нова норма“, посочва Ернст Раух, ръководител на корпоративния център за климата на презастрахователя. Според него 2017 г. не е изключение. Той допълни, че от 2005 г. насам разходите по застраховани щети многократно са преминали прага от 100 млрд. долара.

Сред тежките природни бедствия от миналата година са ураганите „Харви“, „Ирма“ и „Мария“, които нанесоха сериозни щети в САЩ и Карибите, както и пожарите в Калифорния и земетресението в Мексико, при които бяха отнети множество животи, а редица домове и инфраструктура бяха разрушени.

През декември компанията Swiss Re изчисли, че изплатените застраховки от бедствия ще бъдат 136 млрд. долара през 2017 г. - третата по големина сума за сектора, която обаче включва и щетите, причинени от човешка ръка.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Вл. Чуков: Държавата Ливан сега е държава на "Хизбула"