Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Здравната система в България е на дъното на класация за ефективност

Според Bloomberg страната ни е 46-та от 55 страни, сравнявани по продължителност на живота и здравни разходи на глава от населението и като дял от БВП

Здравната система в България е на дъното на класация за ефективност

Снимка: Pixabay

Здравната система в България е в долната половина на класация за ефективност, изготвена от Bloomberg. Класацията обхваща 55 държави, като оценява ефективността на здравеопазването в тях според продължителността на живота и разходите за здраве - на глава от населението и като дял от брутния вътрешен продукт (БВП).

Данни, на базата на които е подготвено подреждането, са от 2014 г.

България споделя 46-тото място с Либия, като страната ни е отстъпила с три позиции в сравнение с 2009 г.

В България годишните разходи за здравеопазване на глава от населението се изчисляват на 662 долара, а като дял от БВП те се равняват на 8,44%. Средната продължителност на живота е 75,4 години.

С общ резултат от 38,3 точки страната ни е в компанията на държави като Еквадор, Казахстан, Либия, Беларус и Сърбия.

Класацията показва, че абсолютната стойност на отделяните средства за здравеопазване на глава от населението не определя неговата ефективност. България например изпреварва САЩ в класацията, които са поставени на 50-то място. Разходите за здравеопазване на глава от населението в Америка възлизат на средно 9 403 долара и формират около 17,1% от БВП през 2014 г. Същевременно средната продължителност на живота е 78,9 години.

След САЩ се нареждат Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия на последно място, където разходите за здравни грижи са 893 долара на глава от населението, а средната продължителност на живота е 70,3 години.

Хонконг и Сингапур заемат първите две места и в актуалната класация, и в тази от 2009 г.  Правителствата там играят по-силна роля в регулирането и осигуряването на здравни грижи, като разходите на глава от населението възлизат на съответно 2 012 долара и 2 752 долара, а продължителността на живота е около 83 години.

В топ 5 попадат още Испания, Южна Корея и Япония.

Представянето на няколко държави се е променило значително за периода от 2009 г. до 2014 г. заради повишените здравни разходи в сравнение с бавния темп на нарастване на продължителността на живота. Швеция отстъпва до 27-мо място от 14-то през 2009 г., след като разходите на глава от населението са нараснали с над 50%. Саудитска Арабия пък губи 20 позиции до 38-мо място заради повишението на разходите с близо 80 на сто.

Гърция обаче се изкачва с 9 места до 13-то, след като продължителността на живота там е нараснала с една година, а разходите за здравеопазване на глава от населението са паднали с близо 40% до 1 743 долара. 

При съставянето на класацията 60% от тежестта има продължителността на живота, 30% имат разходите за здравеопазване като дял от БВП, а 10% – разходите на глава от населението. Използвани са данни на Световната здравна организация, Световната банка, Международния валутен фонд и други. 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
0
 
15
khao до: lyusien
преди 2 години
Няма профилна снимка
класацията е абсурдна ... няма как да сме след Тайланд и Малайзия и преди САЩ ... еле па Мексико да е пред Норвегия.
Че лекарите ни тук са за бой и ебън спор няма, че са алчни некадърници също, ама и тази класация е вадена .... от (мави) газ :)
0
 
2
 
14
khao до: michaelis12
преди 2 години
Няма профилна снимка
мише мина време, минаха години акъла не ти дойде :):) Китай не е комунизъм, руска ***! Слушай по умните от теб и ще прокопсаш
0
 
8
 
13
shpono до: michaelis12
преди 2 години
Няма профилна снимка
Доста тъпо изказване, но не сме и очаквали нещо умно от форумен комунистически трол. Е ***, в Китай определено, не е комунизъм, вземи почети малко истинска литература, а не само опорките от посрано 20 и вестник дума. Колкото до здравеопазването, то и сега е безплатно, но трябва да си си платил здравните осигуровки. Проблема е, че вие *** и червенушките не обичате да плащате дори осигуровки застраховки и прочие. Лежите пръцкате и искате държавата да ви намира работни места, да ви дава хляб вода и всичко наготово. Ей така комунизма съсипа две поколения учейки ги да са търтеи, които четат книги до задължителния списък от пети клас. И между другото от 89-та година насам продължителността на живот в България се е увеличила, въпреки поредната издънка на вас комунистическите тролове в Чернобил. Та с тия буламачи дето си написал, може да важиш в местния пенсионерски клуб, но тук не сме това.
0
 
9
 
12
преди 2 години
До № 9 Кони Мони Бони

Какво да ти напиша Самата класация говор и достатъчно За да сме там в класацията за да сме най болната нация в Европа и най голяма смъртност от сърдечно съдови заболявания са виновни всички -лекари пациенти системата политиците А знаеш ли че имаме най тъпите политици в Европа Но политиците ги избираме ние За съжаление
12
 
4
 
11
michaelis12 до: shpono
преди 2 години
Китай не било комунизъм ли?? пхахах а какво е кат наща демокрация ?!? Бившите съпартийци мноо ти помни гагата какво е било здравеопазването у нас където всичко беше безплатно, БЕЗПЛАТНО, зъболекарите също, обучението СЪЩО, къде отиваш ти може би. Руските ватенки вие "демократчетата" не мое стигнете ве шнорхел, че тя Либия 5 години война и всичко е разбомбено и пак са 1 място след нас ве оооуууу, руските ватенки ми вика гллупака .... тц тц тц .... :))

Още от Други
Г-20 ще работи по нова рамка за борба с отпадъка в океаните