IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимбабве: без валута, но с валутна криза

Финансовият министър Мтхули Нкубе заяви на 11 януари, че до една година ще въведе нова валута

19:45 | 17.01.19 г. 2
<p>
	Опашка пред банков клон за теглене на пари в Зимбабве. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред банков клон за теглене на пари в Зимбабве. Снимка: Ройтерс

Недостигът на чуждестранна валута доведе до дълги опашки за гориво, хляб и лекарства и тласна цените нагоре. В понеделник в южноафриканската страна избухнаха протести, прераснали в насилие и довели до жертви, след като правителството увеличи над два пъти цените на бензина до 3,31 долара за литър през уикенда. Това е най-високата цена в света, според данни на GlobalPetrolPrices.com, пише в свой анализ Bloomberg, цитиран от БТА.

Проблемът се корени в решението на Зимбабве да се откаже от собствената си валута преди десетилетие и да приеме кошница от чуждестранни валути, сред които най-широко използваната е щатският долар. Централната банка започна да печата "квази-долари", за да финансира умопомрачителните държавни разходи.

Резултатът е объркана система от валутни курсове, като от потребителите се изискват различни цени в зависимост от това дали плащат с истински долари, електронни пари или с така наречените облигационни бележки, макар правителството да настоява, че трите разплащателни средства имат еднаква стойност. Самото то обаче поставя под въпрос това твърдение, заявявайки, че чужденците все още могат да купуват гориво по старата цена от 1,32 долара за литър срещу долари кеш.

"Действа система от дим и огледала", посочва Стивън Бейли-Смит, старши икономист в датската копания за управление на активи Global Evolution Funds AG, която инвестира в цяла Африка.

"Тя затруднява изключително много опитите да се разбере истинското състояние на икономиката", посочва той.

Кризата е голям проблем за президента Емерсън Мнангагва, 76-годишен бивш шеф на разузнаването, който при изборната си победа през юли миналата година обеща на зимбабвийците по-добри времена. Това бяха първите избори, след като дългогодишният управник на страната Робърт Мугабе, при когото икономиката започна упадъка си, бе свален от власт с военен преврат в края на 2017 година. Мнангагва бе приближен на Мугабе и действаше като негов вицепрезидент.

Финансовият министър Мтхули Нкубе заяви на 11 януари, че до една година ще въведе нова валута. Той обаче представи малко подробности, освен че централната банка натрупва резерви, които обаче в момента едва биха могли да покрият вноса за две седмици. Министърът се опитва и да преструктурира многостранни задължения, по които бе обявен дефолт, на стойност милиарди долари, така че Зимбабве да може да получава нови международни кредити.

Докато насилието заливаше улиците, Мнангагва се отправи към Русия. Планира се също да посети Казахстан, Беларус и Азербайджан, преди да отлети към Световния икономически форум в Давос, Швейцария, по-късно този месец в опит да привлече инвестиции.

Задушаване

Междувременно много зимбабвийски производители затварят врати. Главният изпълнителен директор на Surface Wilmar, най-големия производител на олио, каза в интервю миналата седмица, че не е имал друг избор освен да затвори компанията, тъй като не е успявал да намира по 6 милиона долара месечно, необходими за плащане на доставчиците.

"Производителите се задушават и освен ако нещо не се случи бързо, можем да станем свидетели как цялата страната ще бъде блокирана", отбеляза Сифелани Джабангве, ръководител на Конфедерацията на зимбабвийската промишленост, пред медии на 10 януари.

Най-голямата пивоварна компания в страната Delta Corp. Ltd., която е 40% собственост на Anheuser-Busch InBev SA/NV сключи сделка с правителството миналия месец да получи повече валута от централната банка за внос. В замяна тя се отказа от плановете да отказва плащания в облигационни бележки или електронни долари, известни като Real Time Cross Settlement Ц RTGS. Много компании обаче все още предлагат отстъпки, понякога стигащи до 70%, ако клиентите им платят в истински долари.

Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zap
преди 5 години
...Докато насилието заливаше улиците, Мнангагва се отправи към Русия. Планира се също да посети Казахстан, Беларус и Азербайджан ...--------------то само като видиш накъде се е насочил и ти е ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ха ха ..."Кризата е голям проблем за президента Емерсън Мнангагва, 76-годишен бивш шеф на разузнаването, който при изборната си победа през юли миналата година обеща на зимбабвийците по-добри времена. Това бяха първите избори, след като дългогодишният управник на страната Робърт Мугабе, при когото икономиката започна упадъка си, бе свален от власт с военен преврат в края на 2017 година. Мнангагва бе приближен на Мугабе и действаше като негов вицепрезидент."защо не трябва някой да управлява повече от 4-5 години и защо не трябва да има бивши разузнавачи/полицаи/военни в управлението на държавата по принцип ... гледай зимбабве мисли за БГ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още