IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Предприемачеството не означава само създаване на нов бизнес

Банкерът разделя хората, които правят бизнес, на такива, които създават ново богатство, и други, които само абсорбират публичен ресурс

11:41 | 07.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Да си предприемчив не означава само да създадеш свой бизнес или фирма, а хората, които правят бизнес, могат да се разделят на два типа – едни, които създават ново богатство с усилията, времето и капитала си, и други, които организират мрежи за абсорбиране на публичен ресурс, чийто интерес невинаги съвпада с обществения интерес.

Това каза главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк АД Левон Хампарцумян в първата публична лекция от серията срещи със студенти, чрез които Investor.bg отбелязва своята 15-а годишнина.

Банкерът говори за бизнес средата, в която се изправят предприемачите в днешно време, и промените след кризата, които са изменили условията за правене на бизнес.

„Обикновено след кризи се пренаписват стари или се пишат нови правила, за да не се повтаря кризата“, заяви Хампарцумян. Според него фундаментална промяна на начина, по който се прави бизнес, няма.

„След кризата от 2008 г. политиците по света разбраха, че парите, които са в бизнеса, включително и публичните пари, се управляват от хора, които не са политици. Ролята на политиците като посредници намаля значително. Политиците се оказаха без реална власт“, каза банкерът по отношение връзката на политиката с бизнеса. „Политиците се опитват да си върнат значението за подписване на чековете за спасяване на икономиката.“

За връзката между политиците и бизнеса публиката намеси случващото се около Булгартабак Холдинг АД.

„Случаят е илюстративен, защото бих разделил хората, които правят бизнес на два типа – едните, създават ново богатство с усилията си, времето и капитала, за да завоюват нови пазари, а други организират мрежи за абсорбиране на публичен ресурс или за вече заети пазарни територии, като невинаги техните интереси съвпадат с обществения интерес“, каза Хампарцумян.

„Дори не знаем кой притежава Булгартабак Холдинг. Предполагаме, но не знаем. Преди години, при продажбата на Булгартабак Холдинг, никой не е питал кой е собственикът“, добави той.

„Ако една публикация в един вестник може да срине един бизнес, то той е много неустойчив“, изрази съмненията си Левон Хампарцумян.

Директорът на УниКредит Булбанк коментира и скандалните разкрития от „Панамските документи“, които са показателни за бизнес средата и доверието.

„Това, което се случва, със сигурност не е законно, общественото напрежение е толкова голямо, че това се случва и става част от новите правила“, коментира той.

Банкерът е категоричен и че сега живеем по-добре, отколкото по време на социализма.

„Градски легенди и комунистически митове са приказките, че след 25 години от края на социализма вървим надолу. Българската икономика е шест пъти по-голяма от 90-те години. Тогава имахме 10 млрд. външен дълг и 10 млрд. БВП, което прави 100% задлъжнялост“, продължи Хампарцумян.

На въпрос от публиката относно финансирането на стартиращи бизнеси той отговори, че „в България няма много натрупан стар капитал, който да отиде към стартиращи компании“. Той обясни защо, например, се финансират по-лесно новосъздадени технологични компании. Според него бариерата за влизане в бизнеса е относително лесна, докато става дума за индустриална активност, е рисковано.

„Не банковите регулации пречат на финансирането на стартъпи, а бизнес логиката, която противоречи на търговското банкиране“, защото тази дейност е по-рискова, тъй като „е нова сфера на развитие, за която трябва да бъдем относително консервативни“.

По думите на Хампарцумян да си предприемчив не означава само да имаш собствен бизнес, а да научиш нов занаят, да имаш добра подготовка, които предполагат успех в живота.

Изпълнителният директор на Инвестор.БГ АД Георги Бисерински обясни пред аудиторията защо технологичната компания, направила първото първично публично предлагане в България през 2004 г., е избрала нетрадиционния начин да отбележи своята годишнина.

„Избрахме да отбележим 15-годишният рожден ден с подобен род събития, за да разкажем за своя опит и да покажем, че и в България човек може да бъде предприемач, че и в България има достатъчно добри условия, за да развива всеки своя бизнес“, каза Бисерински.

По думите му това е свързано и с желанието за затвърждаване на връзката на бизнеса с академичната среда и повишаването на финансовата грамотност, за което колегите от медийната група работят.

„Медиите имат два типа клиенти, чиито интереси невинаги съвпадат – едните са на читателите, другите на рекламодателите. Именно на главните редактори се пада тежката отговорност за балансиране на тези интереси“, коментира главният редактор на икономическия сайт Investor.bg Бойчо Попов.

По думите му бизнес медиите, в това число и Investor.bg, се опитват да помагат на предприемачите, като предоставят качествена, достоверна, точна и балансирана информация.

Ето и какво коментира Левон Хампарцумян пред ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
zap
преди 7 години
Хампръцко пак ръси мозък, и то в област, различна от образованието му. Как пък нито един студент не го попита нещо за инженерната химия в Кремиковци???Предлагам следващата му лекция да е в ХТМУ - там ще се чувства в свои води!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
doc
преди 7 години
edin kup prazni prikazki...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Господ Иисус Христос е казал ''каква полза за човека ако придобие целият свят а повреди на душата си'' ...... ''по-лесно е камила да мине през иглени уши отколкото богат да влезе в царството Божие''и на друго място Казано иначе какво полза да си богат ако отиваш в ада Обяснил съм за данъците - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1741150916163135Обяснил съм за офшорките - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142,и трябва да се прочете книгата на на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още