IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Volkswagen: платформата MEB

Къде и най-вече как ще се произвеждат новите електрически модели на германците

15:23 | 07.04.17 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Volkswagen</em></p>

Снимка: Volkswagen

Volkswagen e на прага на най-голямата си трансформация от поне половин век. Най-големият световен производител на автомобили минава към електрическо задвижване и обещава 30 нови модела с нулеви емисии през следващите години. Нека видим обаче технологиите, върху които ще стъпи тази революция. 

Volkswagen отдавна узря за преминаването към единна платформа за повечето си модели и създаде универсалната MQB. Сега обаче насочването на все по-големи усилия към електрификацията принуди германците да погледнат и в друга посока. За целта бе създадено още едно модулно шаси - MEB (Modular Electric Toolkit), което ще играе основна роля за бъдещите модели на концерна, задвижвани с електричество.

Основното при MEB е, че големите акумулаторни батерии са поставени на пода. Това дава възможност за сваляне на центъра на тежестта по-ниско и за постигане на, както се изразяват във Volkswagen, “идеално разпределение на масата между предната и задната ос”. От компанията са категорични, че с MEB ще повишат сигурността на автомобилите, техните екологични показатели, както и ефективността на задвижващите агрегати.

Като структура MEB се отличава с голямо междуосие с много къси надвеси. Предната част на автомобила позволява голям ъгъл на завиване на колелата и благодарение на това диаметърът на завой на автомобила е сведен до завидните 9.9 метра. Многораменното задно окачване с вграден задвижващ блок и отделена подрама допринася за оптимална динамика и отлична акустика.

Платформата може да се използва и при хибриди, като от Volkswagen обявиха, че тази архитектура "ще доведе до фундаментални промени и революция в производството на автомобили, като ще накара хората да забравят за двигателите с вътрешно горене".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още