IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

109 млн. лева са щетите за бюджета от кражби на ДДС при търговия с горива

Рисковите търговци с горива ще трябва да представят обезпечение при извършване на дейността си, предвижда законопроект

15:30 | 18.05.16 г. 2
109 млн. лева са щетите за бюджета от кражби на ДДС при търговия с горива

Търговците с течни горива задължително ще предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция при осъществяване на дейността си. Механизмът е част от мерките за предотвратяване на измамите с данък добавена стойност (ДДС), предложен с промяна в законодателството.

Проектът е публикуван за публично обсъждане в портала за обществени консултации.

Според изготвените текстове това задължение за търговците ще възниква, когато лицата са регистрирани по Закона за ДДС и за текущия данъчен период е извършило облагаеми доставки, вътреобщностно придобиване или освобождаване на течни горива за сумата от над 25 хил. лева.

Анализите на Националната агенция за приходите (НАП) показват непрекъснат ръст на измамите в този сектор – през 2013 година щетите за бюджета от непълното отчитане на приходи от търговия с горива са 55 млн. лева, през 2014 – 99 млн. лева, а през 2015 година – 109 млн. лева.

Новият режим ще се прилага за търговците, определяни като рискови – основно вложителите в данъчните складове и посредниците в търговията с течните горива. Авторите на законопроекта подчертават в мотивите си, че малко над 66% от вложителите в данъчните складове през 2015 година са определяни като рискови лица.

Ако търговците не внесат в пълен размер или в срок обезпечението, предвидено в проектозакона, може да им бъде прекратена ДДС регистрацията.

Данъчните измами с ДДС при търговията с течни горива са „концентрирани“, тъй като скоростта на обращение на паричните средства в него е висока, е записано още в мотивите на законопроекта.

Няколко са схемите, по които се извършват измамите – фалшиви документи за покупка на горива, фиктивна дейност на новосъздадени дружества, които биват закривани, когато дойде моментът за плащане на данъка, както и документални доставки за свързани лица и фактуриране на нереални количества, по-малки от действителните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Предложението е добро и ще ограничи злоупотребите. Самият начин на администриране на ДДС-то, което се извъшва от фирмите, а не от нападжиите води до предпоставки за нарушения. Затова е добре да се затегне контрола върху фирмите на които е делегирано правото да администрират ДДС-то от дейността си.Аз дори се чудя, защо не се въведе някаква такса от страна на държавата за фирмите които са регистрирани по ДДС, за правата които им се делегират от държавата? Това от една страна ще донесе още приходи за нас, а от друга така ще се компенсират част от злоупотребите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Чичо Манчо
преди 7 години
Е тва пичове, вече е връхтъ на сладальода! Ние пазарна икономика ли сме или...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още