IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

140 хил. потребители ще получат компенсации за скъпия газ

Подкрепата ще се изплаща за периода периода 1 декември 2021 г.- 31 януари 2022 г.

19:50 | 20.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

140 хил. потребители на природен газ - домакинства и топлофикационни дружества, ще получат компенсации за високите цени на горивото, става ясно от последното заседание на Министерския съвет. Правителството обсъди и одобри няколко схеми за подкрепа на бита и небитовите потребители заради високата цена на енергията.

Общата стойност на мерките е 1,5 млрд. лева, пишат от пресцентъра на Министерския съвет.

За компенсиране на високата цена на газа са заделени 140 млн. лева  като периодът на подпомагане е 1 декември 2021 година - 31 януари 2022 година. Размерът на компенсациите е 50% от разликата между цената на обществения доставчик, одобрена от енергийния регулатор за съответния месец, и прогнозната цена на газа за първото тримесечие на 2022 година, съгласно ценовото решение на КЕВР от 1 юли 2021 година.

Сумите ще бъдат фиксирани за потребен мегаватчас и ще бъдат изплатени с януарските сметки за газ, които ще получат потребителите. Схемата обаче трябва да получи одобрението на Европейската комисия.

В първоначалните планове компенсациите за скъпия газ трябваше да бъдат изплащани за първите два месеца на годината.  

Правителството одобри и програма за компенсация на бизнеса заради скъпата електроенергия. Тя предвижда изплащането на общо 235 млн. лева за периода на първото тримесечие на 2022 година. Размерът на подкрепата ще бъде 75% от разликата между средната цена за месеца на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в сегмента "Ден напред" и средната цена за базов товар на БНЕБ за юли 2021 година, тоест 185,59лева за мегаватчас, но с таван от 250 лева за мегаватчас.

Потребителите, които имат сключени дългосрочни договори за доставка на електроенергия под тази базова цена няма да получават компенсации.

Удължава се срокът на програмата за компенсиране на индустрията заради скъпата електроенергия, одобрена от служебното правителство. Бизнесът ще получи средства и през декември, като определеният размер е 128 лева за потребен мегаватчас електроенергия.

По програмата на служебното правителство компаниите получаваха по 110 лева за мегаватчас компенсации за скъпия ток в периода октомври - ноември. 633 хил. небитови абоната получаваха тази подкрепа.

С днешното решение (20 януари) обаче правителството променя формулата, по която се изчисляват те и така бизнесът ще получи 75% от разликата между средната цена на тока на борсата през декември (429,92 лева за мегаватчас) и средната цена на борсата през юли 2021 година - 185,59 лева за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още