IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 - позитивната година за развитието на държавната енергетика

Трайно високите цени на електроенергията подкрепят сектора, но ТЕЦ "Марица Изток" 2 е в тежко състояние заради поскъпващите екоемисии

17:49 | 14.05.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

2017 година се оказа добра за развитието на държавната енергетика. Трайно по-високите цени на електроенергията в региона, а и в цяла Европа, са дали стабилност за производителите. Изключение е държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2, която трябваше да плати значителна сума за емисии парникови газове.

За АЕЦ "Козлодуй" миналата година завършва със значително по-добри финансови резултати, което се дължи и на намалените разходи. Централата успява да реализира инвестициите си и другите дейности изцяло със собствени средства. В края на годината беше удължен живота и на пети блок на централата. Очаква се аналогичната процедура за шести блок да бъде финализирана през тази година.

Националната електрическа компания (НЕК) излиза на печалба за първи път от години, но пък "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" записват намаление на печалбата си.

Ето и какво показва цялостната картина за държавната енергетика за миналата година, базирана на отчетите за дейността на дружествата, публикувани на сайта на финансовото министерство.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) изпраща 2017 година с намаляване на печалбата, на оборотния капитал, но и с увеличаване на активите, става ясно от отчета. Печалбата преди данъци на дружеството се свива с 14,23% до 107,7 млн. лева, а нетната печалба намалява с малко над 15% до 105,4 млн. лева. Оборотният капитал е с 90% надолу спрямо края на 2016 година. Причината за свиването на оборотния капитал се дължи на падежиращата през ноември 2018 година облигационна емисия от 500 млн. евро.

Трябва ли да се размрази строителството на АЕЦ „Белене“?

Не, това е твърде скъп проект, освен това нямаме нужда от нови ядрени мощности.
Да, но само ако е частен проект без ангажименти на държавата.
Да, при всички положения. Ще създаде работни места и ще изнасяме електроенергия.
Общо 3717 гласа

Активите на БЕХ се увеличават с около 2% до 6,1 млрд. лева, а собственият капитал - с 2,8% до 3,84 млрд. лева, е видно още от статистиката.

През 2017 година от БЕХ отчитат оптимизация на разходите за емисии в рамките на холдинга, което води до ръст на приходите. През миналата година са били закупени емисии за 74 млн. лева, основно предназначени за ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Основният приоритет за 2018 година за дружеството са инвестициите в реализацията на новата връзка с Гърция (IGB). Сред съществените сделки са посочени покупката на парникови газове за държавния ТЕЦ в Маришкия басейн, както и изплащането на емисията облигации от 2013 година, което ще стане с нов заем от пазарите.

Заради по-дълъг от предвиденото планов ремонт на пети блок през 2017 година АЕЦ "Козлодуй" е произвела с 1,5% по-малко електроенергия (15,5 тераватчаса електроенергия). Основната част от тази енергия е реализирана на свободни цени (11,1 тераватчаса) и има ръст от 7,4%, а на регулирания пазар, тоест за бита и малкия бизнес, количествата ток от ядрената централа намаляват с 21,9% до 3,53 тераватчаса, показват още отчетите.

Общо приходите от продажбата на електроенергия се изчисляват на 909 млн. лева, от които от продажбата по пазарни цени приходите са в размер на 764 млн. лева. Ръстът в приходите от продажби спрямо 2016 година е в рамките на 12,4%, което се дължи на по-добрата пазарна конюнктура и трайно по-високите цени на електроенергията в целия регион.

Така  централата записва значително подобрение на финансовите си резултати спрямо 2016 година. Нетната печалба достига 117,8 млн. лева, спрямо 1,35 млн. лева година по-рано. Дружеството успява да увеличи приходите си и да намали и разходите, е видно от отчета.

Общите приходи от дейността растат с 11% до 930 млн. лева, а разходите се свиват с 4% до 799,6 млн. лева.

С минимална печалба приключва и Националната електрическа компания (НЕК). През 2017 година дружеството, което е общественият доставчик на електроенергия за регулирания пазар, записва положителен финансов резултат в размер на 6,8 млн. лева спрямо загуба от 128 млн. лева за 2016 година.

Дружеството отбелязва лек ръст на приходите - до 3,09 млрд. лева спрямо 3,02 млрд. лева година по-рано, като повишението се дължи основно на повечето пари, които НЕК е получила от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), тоест за компенсиране на политиката за подкрепа на зелената енергия и иновациите в енергетиката. През 2017 година тези средства са 473 млн. лева.

Разходите също намаляват по различните пера, макар че основната дейност - изкупуване на енергия, държавната компания е отделила 2,74 млрд. лева спрямо 2,7 млрд. лева година по-рано.

Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Ограничен в съзнанието биологичен ***, обективната реалност на Космоса предстои да ви почисти от тази планета следващите години, предстои да го видиш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Еволюцията на съзнанието ви заобикаля през целият ви живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
А ти след 2030-та *** да накараш ромите да плащат ток, да правят бизнес на светло, да си внасят осигуровките и да си плащат данъците, защото други хора няма да има, един град с една шепа малко по-млади, че даже и свестни, че било то и здрави, защото тепърва предстои да изследцвате последствията от консумацията на храни второ качество, успех ти желая с това да си жив до 10 години, ще е истинско чудо, защото като гледам мн няма да успеят ;) Такива като теб предстои да се питат какво става с този свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
*** да ти сменят хапчетата психиатрите или коригирай дозата нагоре, че определено буташ масло... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
То вече е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Предстои да го видите, жалко че след това вече ще е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Гениални сте като нация, няма как да не просперирате ;) Особено с такива свръх умни, мъдри и добросърдечни политическа класа и кретено-масонски бизнес елит, които не крадат и не злоупотребяват за милиарди всяка година, и оставиха голям шанс да се развие икономика и стабилна средна класа, не ограбиха тотално българският народ и данъкоплатец, след 2030-та децата на ромите ще движат икономиката, те са мн мотивирани да се раздават за страната и кретено-масонската робска система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Някои от вас си заслужават съдбата изцяло, даже ще ви се радвам отстрани на тиквеността като дойде момента ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Че то една нормална болница няма да има в цялата държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Тепърва за бизнеса ще става все по-кошмарно, а условията на за водене на горе-долу нормален живот все по-трагични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още