Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

31 години след Чернобил - да си спомним за мълчанието

Серия от грешни действия, нарушения на изискванията за безопасност и пропуски водят до една от най-сериозните аварии в ядрената енергетика

31 години след Чернобил - да си спомним за мълчанието

Снимка: Архив Ройтерс

На 26 април 1986 година поредица от грешни действия, лошо съвпадение на обстоятелства и пропуски водят до една от най-тежките аварии в ядрената енергетика.

На този ден преди 31 години в четвъртия реактор на Чернобилската атомна електроцентрала "Ленин", разположена в близост до град Припят, се провежда учение за спиране на реактора в затруднени условия. Имитира се авария в електросистемата, при което служителите в централата трябва да спрат реактора ръчно.

Още по темата

По време на учението обаче сценарият се обърква и серия от експлозии разрушават блока. Оценката на Агенцията за ядрено замърсяване към ООН показва, че тестовете са преминали при сериозни нарушения на изискванията за безопасност - операторите са изключили системата за охлаждане, а реакторът е имал дефект, за който всъщност властите са знаели, но премълчали.

Така се стига до инцидента и мащабно ядрено замърсяване.10 дни в атмосферата се отделя радиоактивен йод и цезий, преди спасителните екипи да успеят да поставят защитен саркофаг и да ограничат изтичането на радиация.

По-голямата част от тежките частици падат върху инсталациите, но по-леките се разнасят от вятъра и попадат на територията на Беларус, а дни по-късно ядреният облак достига до Източна Европа и Скандинавския полуостров.
Именно засечените увеличени нива на радиацията от страна на шведските власти разкриват инцидента.

Мълчанието, официалната линия, типична за съветските власти при всякакви проблеми, е оглушително. Властта предприма спешната евакуация на хората, живеещи в най-близкия до централата град Припят, 36 часа след инцидента.

Москва официално уведомява Международната агенция по атомна енергия, чието седалище е във Виена, за разрушения блок едва през август 1986 година, припомнят от ядрения регулатор на САЩ.

Властта в България следва същите разпоредби - с кратки съобщения управляващата  БКП успокоява хората, че инцидентът не е сериозен и няма опасност за хората, докато ядреният облак преминаваше над страната ни.

През 1991 година, малко след разпада на СССР, властите в Украйна, Беларус и Русия се обръщат към Световната здравна организация (СЗО), за да оцени последиците от инцидента.

А те са безспорни за съдбата и здравето на милиони хора  - не само на територията на засегнатите съветски републики, но и в Европа. От институцията отбелязват и друго - колко е важно бързата и адекватна информация да достигне до засегнатите хора и те да получат нужната помощ - и медицинска, и психологическа.

Всъщност аварията на ядрената централа в Украйна става причина за развитие на сектора - след повдигнатите редица въпроси за сигурността се разработва нов дизайн на ядрените мощности. Авариралият блок е от типа РМБК, използващ графит за охлаждане, но след инцидента се преминава към охлаждане с вода.

Вижте коментар по темата на Янко Янев, изпълнителен директор на Института за управление на ядрените знания NKMI, бивш ядрен инспектор в Международната агенция по атомна енергия IAEA, за Bloomberg TV Bulgaria:

гледано: 4852   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (26)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
26
fofu до: ДХДО
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Е, да, като свършат нормалните аргументи последата опорна точка е глобалната конспирация. Е, тук вече можеш да си хвърляш боб и говориш каквото ти дойде. Срещу това аргументи няма.
0
 
0
 
25
fofu до: ДХДО
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Е, да, като свършат нормалните аргументи последата опорна точка е глобалната конспирация. Е, тук вече можеш да си хвърляш боб и говориш каквото ти дойде. Срещу това аргументи няма.
0
 
3
 
24
ДХДО до: fofu
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Е да, де и аз за това говоря. Пърл Харбър, химическото opъжиe на caдам или kaдaфи . Ако няма повод за започване на пълномащабна военна агресия, тайните служби все ще измислят нещо ... плоско. Пък и след това Холоивуд ти е под ръка, така че Историята нема начин да не те оправдае.
0
 
0
 
23
fofu до: Илко
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Коя истина, че си издухан трол на Позитано ??
1
 
0
 
22
fofu до: Илко
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Коя истина, че си издухан трол на Позитано ??

Още от Енергетика
КЗК разглежда сделката за продажбата на ТЕЦ "Варна"