IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ предлага АЕЦ "Белене" да се строи или проектът да бъде обявен на търг

При евентуален търг ще стане ясно има ли интерес към проекта и икономически изгоден ли е, коментира Румен Петков

13:33 | 10.07.16 г. 1
АБВ предлага АЕЦ "Белене" да се строи или проектът да бъде обявен на търг

След решението на арбитража за АЕЦ "Белене" България трябва да построи централата или площадката и проектът да бъдат обявени на търг. Такова мнение изрази заместник-председателят на АБВ Румен Петков на съвместна пресконференция с Движение "Гергьовден", съобщиха от пресцентъра на партията.

Според Петков след решението на арбитражния съд страната ни реално ще заплати не 550 млн. евро, а над 800 млн. евро обезщетения, ако не реализира проекта. В тази сума влизат 550 млн. евро осъдителна присъда, 90 млн. изплатени до момента средства, около 70 млн. адвокатски хонорари и командировъчни и  70 млн. непризнати претенции на НЕК. Отделно от това  от следващата седмица по сумата започват да текат и лихви в размер на  167 хил. евро на ден.

„Решението сега е или по най-бързия начин държавата да започне изграждането на атомната централа в Белене, или площадката и проектът да бъдат обявени чрез  публични процедури на търг, каквато  позиция и от Движение „Гергьовден“ са заявили. Тогава  всъщност ще стане ясно има ли интерес към проекта, той икономически обоснован ли е, икономически изгоден ли е", заяви Петков.

"И имаме предвид търг без ограничения. Като искат Щатите, „Уестингхаус“ да заповядат. Ако може „Атомстройекспорт“, да заповяда. Ако може Брюксел със Сименс или други компании, да заповяда. Но с публична процедура, пред очите на обществото и институциите. За да защитим националния си интерес“, посочи той.

Петков  посочи още, че все още няма никакви конкретни отговори на серията въпроси, поставени към министерство на енергетиката, свързани с посещението на български делегации в Китай и Япония и водените там преговори.

Той коментира и разговорите на АБВ  за политическо партньорство с други формации, в това число и БСП.

„От януари организираме и провеждаме заедно с редица други политически партии президентски дебати, които са публични. На тях са канени представители на левицата, на центъра, на десницата, включително и БСП , която за съжаление, нито веднъж не се е включила в тези дебати", посочи той.

Петков съобщи, че партията е "в много висока степен на готовност, практически пред подписване на политическо споразумение с ПП  Движение "Гергьовден". По думите му това вероятно ще стане факт следващата седмица. "Там предвиждаме едно много сериозно политическо партньорство в Народното събрание при правенето на политики, в предстоящата  президентска кампания и за следващата кампания по избор на български парламент", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още