Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

АИКБ: България трябва да въведе регулации за подобряване на ефективността на БНЕБ

Тези мерки ще помогнат на свободния пазар да започне да работи спрямо търсенето и предлагането, а не спрямо действията на някои участници в него, смята експерт

гледано: 1480   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Българското правителство трябва да въведе нужните регулации за подобряване на ефективността на свободния пазар на електроенергия, смята изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

Според него тези регулации ще помогнат на Българската независима енергийна борса да започне „да работи спрямо търсенето и предлагането, а не спрямо действията на някои участници на пазара“.

По неговите думи основният проблем на борсата е наличието на само един голям продавач – Българския енергиен холдинг и неговите три дъщерни дружества - „АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Национална електрическа компания“ (НЕК).

„Когато имаме един продавач, той може сам да определя количествата, които предлага, и да променя цената им. Така на пазара се предлагат все по-малки количества електроенергия на все по-висока цена“.

Гостът коментира и възможностите за предотвратяване на опитите за манипулация на цените. Едно от решенията според него е да се повиши контролът от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на БНЕБ.

„КЕВР тепърва обяви, че ще купува специализирано технологично оборудване, за да изследва борсовата търговия. Това означава, че в последните години изобщо не е осъществяван ефективен контрол на борсата“, коментира Иванов.

Като част от необходимите мерки експертът изтъкна и нуждата от повишаване на прозрачността на борсата, както и увеличаване на ефективността на производителите.

„Става въпрос главно за ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-Изток“, защото се смята, че там има изкуствено завишаване на себестойността и стремеж към продажби на по-висока цена“, подчерта още Иванов.

Според него високите цени на електроенергията са засегнали производствените процеси на бизнеса.

„Някои компании спряха работа при шоковото поскъпване, защото цената на електроенергията влияе пряко на себестойността на произвежданата продукция. Те реорганизираха дейността си по-късно заради сключените вече договори, като обаче въведоха нощни смени и работа през почивните дни“, отбеляза още Иванов.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Илиев мани тия пишман експерти.Говорят тотални глупотевини.Тия хора нямат идея какво се случва къде се намират и какво трябва да се направи.Царят е гол.Това е истината няма производство.Няма блокове централи които да включим.Бяха съсипани заводските централи за да се отвори далавера за фотоволтаиците.Питам сега къде са фотоволтаиците май нещо се изпокриха по дупките и се спотайват...А Бай Онуй се хвалеше че прецакал три руски енергийни проекта.Днес спокойно можеше да имаме поне един работещ блок в Белене ако не и два и нямаше да се нас...ираме при -5 градуса.Ами ако стане -20 и държи три четири седмици???Ами ако аварира не дай си Боже блок в Козлодуй?Къде отиваме на работа едва ли???Водата от язовирите източена тоя гла.мар щял борсата да гледа...Абе ала...нкоолу да та таковам в експерта.Инвестор вие на тема енергетика сте просто едни големи смеш..ници.И си продължавате с глупотевините нямате спирачка....А на ви са пазар на ток да видите че това не е за глама..ци от пожарната и унисисе
2
 
11
 
1
ert
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Чакайте бе, какви регулации? Нали искахме пазарна икономика, пазарът да решава? А сега точно индустриалния капитал у нас иска държавата да регулира и да се меси за да ограничава пазара? Егати и двойния стандарт.

Още от Енергетика
ЕРП-тата: Нямаме човешки ресурс за проверка на електромерите на три месеца