IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Николов: Давахме препоръки за охлаждане на цените на електроенергията

Иска се доста кураж за промяна в енергетиката, интересите там са огромни, посочи бившият служебен заместник-министър

15:50 | 13.08.21 г. 1
Ал. Николов: Давахме препоръки за охлаждане на цените на електроенергията

Според него рисковете на пазарните цени трябва да се разделят на два типа – външни и вътрешни.

„Във вътрешните има много сериозни проблеми, като например, че липсва тотално планиране на това какво предстои на енергийния пазар. Има ясни индикатори, които влияят на консумацията на електроенергия и на всички енергийни ресурси. Това са търсенето, което се обуславя от високите температури, плановите ремонти в регионите, възможностите за вътрешни мощности, планираните или фиктивно комуникирани ремонти на определени мощности”, изброи факторите, които влияят на цените на тока в страната, експертът.

Бившият зам.-министър е категоричен и смята за „силно спекулативно“ да се твърди, чe българската енергийна система не разполага с достатъчно мощности. 

Ръководството на ТЕЦ Марица изток 2, по негово мнение, не само че е закъсняло с пускането на мощности, но не е обърнало внимание на индикатори и фактори, видни за хората от бизнеса. Не само за големите индустриалци, същите индикатори е имало и от страна на търговците на електроенергия. Затова сега „малкият бизнес страда изключително много.“

„Хипотетично това, което трябва да се случи, е да има много солидна обосновка за мерките в Плана за възстановяване и устойчивост. Тя трябва да е изключително ясна и да съответства изцяло на рамката и очакванията на ЕС. Да доведе до нови, по-зелени мощности и плавен превод за въглищните райони без социален стрес. Ако предлагането на електроенергия остане на висока цена, тя трябва да е по-ниска от тази в съседните държави, за да може бизнеса да диша. За това трябва визия с над петгодишен хоризонт“, заяви Николов.

Той се надява, че ще бъде извършена много сериозна трансформация на сектора.

„С министър Андрей Живков имахме добра комуникация, не сме имали никакви различни позиции и работихме в полза на обществото“, сподели бившият зам.-енергиен министър след като служебният премиер Стефан Янев издаде заповед за освобождаването му.

Той заяви, че не би могъл да си даде оценка лично за себе си, но смята, че е направил всичко по силите си на фона на средата. Николов определи екипа на вицепремиера Пеканов като „уникални професионалисти“, които са направили всички възможно промените в сектор енергетика в Националния план за възстановяване и устойчивост да бъдат планирани, направени и комуникирани по правилния начин.

Въпреки това основните работодателски организации категорично поискаха оставки на цялото ръководство на българската енергетика.

“Бизнесът е с изключително солидни аргументи, индустриалният сектор и корпоративната част в България е създадена и функционира, така че да оцелява и да се развива в една доста трудна среда. Съответно има уникални професионалисти сред тях. Административната система, не само в енергетиката, има много какво да учи от бизнеса", коментира Николов.

По думите му всички проведени от него срещи с бизнеса, свързани с ТЕЦ Марица изток 2, е изявявал подкрепа за тяхната визия.

„Проблемът идва назад във времето, с начина, по който функционира системата. Тя е била бутана в неефективна посока“, смята Николов, но е убеден, че инструментите да се повлияе за промяна са налице.

„Тези инструменти обаче изискват доста кураж и сериозен натиск на места, където са замесени доста интереси. Интереси в суми, размери и влияние, които са непонятни за нормален човек. Съответно прилагането на подобни механизми и публичното говорене за тези проблеми създава доста сериозни проблеми“, посочи бившият заместник-министър на енергетиката.

Той напомни за позицията на министерството за Българския енергиен холдинг и на КЕВР за Булгартрансгаз.

Какви са били аргументите на ръководството на държавната електроцентрала да забавят пускането на допълнителните мощности и какви други са проблемите на този ключов ТЕЦ? Докога ще има високо напрежение в цената на тока?


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Да гориш лигнитни въглища днес, е потресаващо безумие . При наличието на много по-елегантни алтернативи, като например бързорастящата (1м/ден)q 100% Карбон-Неутрална Инженерингова Бамбукова Биомаса (20MJ/kg), отглеждана оранжерийно, върху рото-рафтове, в автоматизирани , хипер-интензивни Вертикални Аеропонни Ферми - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Една такава 50м висока ферма , разположена върху 1 дка (32м х 32м ) площ , може да предложи над 3000 Тона Бамбукова Биомаса на Ден , на практически НУЛЕВА СЕБЕСТОЙНОСТ - https://nula-energia.alle.bg . Казваме сбогом навеки на въглищата, петрола и природния газ, а също и на Дизела - https://biodizel.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
national power
преди 2 години
Господин Калинков не дърдори глупости.В специалността Електрически централи мрежи и системи се изучава един предмет наречен организация и управление на режимите на ЕЕС...ти явно си го проспал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още