Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ал. Николов: В бъдеще токът все по-често ще се произвежда там, където се консумира

В България загубите по мрежата са около 8%, които, ако бъдат спестени, могат да се сравнят с производството на още един ядрен блок, изтъква енергийният министър

Ал. Николов: В бъдеще токът все по-често ще се произвежда там, където се консумира

Снимка: Министерски съвет

Енергийната система се променя и в бъдеще все по-често електроенергията ще се произвежда там, където се консумира, заяви министърът на енергетиката Александър Николов по време на XIII Зелен форум – „Трансформация от хората за хората“, организиран от списание „Мениджър“. 

Още по темата

Николов обърна внимание на сериозността на проблема със загубите по мрежата, който би се решил, ако мястото на производство е близко до мястото на потребление на електроенергията. В България в момента загубите са около 8%, които, ако бъдат спестени, това е сравнимо с производството на още един ядрен блок, посочи енергийният министър.

Затова в момента Министерството на енергетиката работи активно за насърчаването на проекти за собствено производство за бизнеса и домакинствата. Широки възможности за това предлага Планът за възстановяване и устойчивост, но все още съществуват редица проблеми пред реализацията на подобни проекти, смята Николов.

На първо място, липсата на достатъчно яснота и информираност е сериозна пречка; схващането, че тези проекти са трудни за финансиране, също поставя психологически бариери. Затова министерството работи върху възможностите за привличане на банки и други финансови институции за реализация на такива проекти. Нарушените вериги за доставки заради войната в Украйна също са проблем, допълни министърът.

По неговите думи България разполага с отлични природни условия за децентрализирано производство на енергия от ВЕИ – слънчевата радиация в страната е една от най-ефективните в Европа; хидроенергийният потенциал е важен от гледна точка на възможностите за балансиране. Това е важен фактор за запазване ролята на страната като балансьор на електроенергийната система в целия регион, посочи Николов.

В бъдеще проблемът с балансирането при децентрализирано производство на електроенергия, така че профилът да съответства максимално на профила на конкретния консуматор, ще се решава с нови технологични решения – водород, смарт системи и други, посочи енергийният министър.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 3 дни
Местим столицата в Козлодуй значи

Още от Енергетика
Приключиха първите технически дейности по запълването на газопровода IGB