IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Делчев: Решението на КЗК е в полза на петролния бранш

На пазара за търговия на дребно с горива има олигопол, не монопол, смятат изпълнителният директор на БПГА

08:45 | 30.03.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) означава, че на пазара на горива няма нито монопол, нито картел. Това каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев пред "Нова телевизия".

Той посочи, че на пазара на дребно за търговия с горива има олигопол, който не е забранен от закона. На пазара у нас има няколко компании, които контролират между 40 и 60% от пазара, но те са в конкуренция, няма монополно положение, смята Делчев.

"КЗК одобри мерки, предложени от фирмите", допълни той по повод решението на регулатора. Целта е по-голяма прозрачност и повишаване на общественото доверие. При отсъждане, че има картел, санкцията за компаниите щеше да бъде в размер на до 10% от оборота им за последната година.

Делчев припомни, че цените на бензиностанциите са публично обявени, но понякога те не са крайни, защото има редица отстъпки за клиентите. Той отхвърли и твърденията, че цените на различните компании са едни и същи и посочи, че дори цената на бензиностанциите от една и съща верига не са едни и същи в различните населени места.

Според него голямата разлика между бензиностанциите на компании, част от БПГА, и на бизнесмена Веселин Марешки се дължи на ниското качество на горивата на Марешки и "потенциални данъчни измами" от страна на варненския бизнесмен.

Делчев посочи още, че Веселин Марешки е използвал цената на бензина за "покупка на гласове" за изборите.

На 29 март КЗК прекрати процедурата по разследване на пазара на дребно на горива у нас. Регулаторът поиска от компаниите да гарантират, че не комуникират помежду си във връзка с цените на своите обекти. Компаниите имат 30 дни, за да приложат заявените мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 0
Rumen_
преди 7 години
Във Варна бензиностанциите на ОМВ и Лукойл, които са в близост (на няколко километра) до бензиностанциите на Марешки продават на същите цени като неговите, или с 1 стотинка по-евтино.Искам да попитам тези бензиностанции на ОМВ и Лукойл силно некачествени горива ли продават, или крият данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Евала , баце ...ама дано да не си в България , ами нейде по далечко кат ги организираш тея работи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Долни корумпирани и крадливи *** - и фирмите от картела и КФН и правителствата дето финансират черните каси от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
росен миленов
преди 7 години
Близо десет години съм работил по линия контрабанда в службите. Това е бизнес, покровителстван от държавата, т. е. от политиците през всички години на прехода. За месец политик и олигарх крадат, чрез различни схеми с горива, по 20-30 млн. лв. Годишно с близо 3 млрд. лв. се ощетява хазната и потребителите от неплащане на акциз и ДДС и нереални пазарни цени. Освен, че имаме монополист - производител, политиците създадоха и монополист - вносител. Тази политико-олигархична каста е купила всички.В БЪЛГАРИЯ Е НАЛИЦЕ МАФИЯ, КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖИ ОБЩЕСТВОТО В ПЛЕН ВЕЧЕ БЛИЗО 30 ГОДИНИ. Тази престъпна организация има пирамидална структура, която кореспондира с йерархичната структура на държавното управление. Повече прочети тук - http://dogovorat.com/post-3/Затова организирам РЕФЕРЕНДУМ ЗА СЪДЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ОТ ПРЕХОД. Виж тук - https://***.facebook.com/referendum.politici/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още