Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Арабско-италиански консорциум с най-добра оферта за българската част на „Турски поток“

Офертата на втория допуснат в надпреварата италиано-люксембургски консорциум е почти двойно по-висока

Арабско-италиански консорциум с най-добра оферта за българската част на  „Турски поток“

Снимка: Ройтерс

Арабско-италианският консорциум "Аркад" предлага най-добра оферта за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", която е в рамките на посочената от "Булгартрансгаз" ЕАД цена, съобщава БНР. 

Още по темата

В този вариант изграждането на целия проект ще отнеме около година и половина и ще струва един 1,1 млрд. евро.

Офертата на втория допуснат в надпреварата италиано-люксембургски консорциум е почти двойно по-висока.

Предстои окончателното класиране на участниците в търга, посочва след отварянето на ценовите оферти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"При единия вариант за изпълнение на проекта през следващите 615 дена ние сме поставили изискване, че в рамките на 250 дена трябва да бъде изградена тази инфраструктура - около 308 км от съществуващата наша компресорна станция на Полски Сеновец до българо-сръбската граница. В този първи етап ние ще използваме съществуващата инфраструктура по националната мрежа, което ще ни осигури да изпълним поетите ангажименти към компаниите, с които сключихме договори за резервиране на капацитета, именно от 1 януари 2020-а да им предоставим капацитет на изход България към Сърбия", споделя Малинов.

Компаниите, които подписаха договори за пренос на газ по бъдещата тръба, са руската компания "Газпром Експорт" и швейцарската фирма МЕТ.

През изминалата седмица „Российская газета“ съобщи, че морската част на "Турски поток" е успешно свързана със сухоземния участъкпри турския бряг край Къйъкьой.

Според компанията строител изграждането на проекта се движи по график и газопроводът ще бъде готов до края на настоящата година.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Турция прекратява временно износа на електроенергия към България до края на юни